NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Boomsoorten in Amazone bedreigd'

23 nov 2015
  •  
leestijd 2 minuten
Foto-3_-Riparian-forest-canopy_--Upper-Potaro-River_-Guyana-_c_-Terry-Henkel.JPG

© Ontbossing in de Amazone. Foto's: Naturalis Biodiversity Center

Dat de Amazone kwetsbaar is is algemeen bekend, maar het niveau van bedreiging is nu voor het eerst vastgesteld. Meer dan de helft van de boomsoorten in ‘s werelds meest diverse woud blijken in aanmerking te komen voor de status bedreigd. De onderzoekers laten ook zien dat de parken, natuurreservaten en inheemse gebieden, indien op de juiste wijze beheerd, veel van de bedreigde soorten kunnen beschermen.
Onderzoek
Dit blijkt uit het onderzoek dat is gedaan door een team van 158 onderzoekers uit 21 landen. Het onderzoek, geleid door Hans ter Steege van Naturalis Biodiversity Center en Nigel Pitman van the Field Museum in de VS, is gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances.
Veldstudies
In het onderzoek zijn veldstudies vergeleken met kaarten van huidige en verwachte ontbossing. Op basis van die grote hoeveelheid gegevens hebben de onderzoekers voor het eerst berekend hoeveel boomsoorten er op welke plekken verloren zijn gegaan. Eerder schreven Hans ter Steege en collega’s in Science dat er in de Amazone meer dan 15.000 boomsoorten voorkomen. Hiervan kan 36 tot 57 procent bestempeld worden als bedreigd aan de hand van rode lijst criteria van de IUCN (International Union for the Conservation of Nature). Dit is de wereldwijde statuslijst met betrekking tot het behoud van planten- en diersoorten. Op deze lijst zou het aantal bedreigde plantensoorten in een klap met 22% stijgen wanneer deze recente resultaten over de Amazone er in meegenomen worden.
Tropische wouden
De trend dat ongeveer de helft van alle boomsoorten bedreigd zijn, geldt niet alleen voor de Amazone maar voor alle tropische wouden. Volgens de onderzoekers lijkt het er op dat de meeste van de meer dan 40.000 tropische boomsoorten in de wereld hetzelfde lot te wachten staat. Wel geven de auteurs aan dat de beschermde gebieden en gebieden waar de inheemse bevolking woont die meer dan de helft van het Amazonegebied beslaan waarschijnlijk omvangrijke populaties bevatten van veel van de bedreigde soorten.
Voordelen
“Dit is goed nieuws over de Amazone dat we niet genoeg te horen krijgen,” zegt ter Steege. “In de afgelopen decennia hebben de Amazonelanden enorme stappen gezet in het uitbreiden van de parken en het versterken van de rechten van de inheemse gebieden”, zegt hij. “Ons onderzoek laat zien dat dit grote voordelen heeft voor de biodiversiteit.”
Bron: Naturalis Biodiversity Center

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.