Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boommarternest gevonden in de Wieden

  •  
09-11-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
boommarter_17.jpg
Twee vrijwilligers van Natuurmonumenten hebben dit voorjaar een nest met jonge boommarters gevonden in natuurgebied De Wieden. Dit schitterende dier had de rustige moerasbossen uitgekozen om haar kleintjes ter wereld te brengen.
Sinds de jaren dertig zorgt Natuurmonumenten in De Wieden voor voldoende rust in het natuurgebied. In 1934 is de Bakkerskooi bij Wanneperveen aangekocht. Later volgden meer gebieden, zodat een groot aaneengesloten natuurgebied kon ontstaan.
De boommartermoeder zoogde twee jongen. Natuurmonumenten is trots op dit behaalde natuurresultaat.  Op basis van het aantal waargenomen (levende) dieren, verkeerslachtoffers en keutels denkt Natuurmonumenten dat er tussen de 10 en 15 boommarterparen leven in De Wieden.
Atletische dieren
Boommarters zijn zeer atletisch. Met gemak zitten ze hun pooi achterna in boomkruinen. Ook kunnen ze goed zwemmen. Vandaar ook dat het dier in de Kop van Overijssel wel boomotter wordt genoemd. Boommarters worden nog wel eens verward met steenmarters. De boommarter heeft een zwarte neus, behaarde voetkussens en grote ‘Mickey Mouse-oren’. De steenmarter daarentegen heeft een roze neus, geen behaarde voetkussens, een lichte ondervacht en kleinere oren. De kans dat boommarters zich laten zien is niet groot. Het was dan ook een toevalstreffer dat het nest zo laag bij de grond gevonden werd.
Meer informatie: Natuurmonumenten
Foto: Natuurmonumenten/Ronald Messemaker

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.