Was het Naardermeer vroeger vooral een moeras- en rietlandgebied, nu wordt het natuurgebied steeds meer bos. De bomen in het gebied worden ook steeds ouder. Het gevolg is dat er steeds meer spechten holen maken in de bomen en dat er ook boommarters te vinden zijn. Sterker nog, het barst van de ‘edelmarters’ in het gebied.
Op zoek naar de otter
Eigenlijk heeft Natuurmonumenten dit onlangs bij toeval ontdekt, tijdens een zoektocht naar de otter. Op verschillende plekken in het gebied staan sinds enige tijd cameravallen. Hoofddoel van dit onderzoek is om de otter in kaart te brengen. Sinds november 2016 wordt deze zwemmende martersoort, na ruim vijftig jaar afwezigheid, namelijk weer gesignaleerd in het gebied. Voor de meeste natuurbeheerders in Nederland is de komst van de otter een kroon op het werk.
Maar die ene otter in het gebied laat zich niet gemakkelijk zien op de wildcamera’s. Er zijn wel een hoop andere dieren gespot op de beelden, zoals reeën, dassen en boommarters, vooral véél boommarters. Menno en boswachter Kelly Meulenkamp van Natuurmonumenten doen een bijzondere ontdekking op de wildcamera’s.
Boommarter
De boommarter heeft het formaat van een huiskat, maar met veel kortere poten. Hij is behoorlijk behendig, een goede klimmer, kan zich vlug door bomen verplaatsen, en heeft een flink behaarde pluimstaart die hij gebruikt om zijn evenwicht te bewaren. De kop is spits met vrij grote oren.
Opvallend is de gele, soms bijna witte bef waarvan het patroon met vlekken en vorm individueel verschilt. De boommarter is een echte opportunist. Dat wil zeggen: hij eet wat ie tegenkomt. Zijn eten bestaat uit insecten, vogels en eieren, aasresten en af en toe een eekhoorn. In de nazomer en herfst eet de boommarter veel bessen en vruchten.