Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Boommarter terug in Zuid-Limburg

15 nov 2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
boomarter.jpeg

© Fotograaf: TheoTerwiel Boommarter op door cameraval. Fotograaf: René Janssen)

De boommarter is met zekerheid terug in Zuid-Limburg. Tijdens een zoektocht naar wilde katten in het diepe zuiden van Limburg werd meerdere malen een boommarter vastgelegd door een cameraval. Het toch al rijke Zuid-Limburg is nu dus weer een soort rijker.
Cameraval
Het vermoeden dat er boommarters in Zuid-Limburg zouden leven bestond al langer, maar waarnemingen voorzien van fotografisch bewijs bleven uit. Dit jaar was het echter raak, een boommarter werd vastgelegd met een cameraval. Het dier werd meerdere malen op verschillende plekken in het Vijlenerbos vastgelegd. De cameraval maakte onderdeel uit van cameraval-onderzoek naar  wilde katten , ook een soort die recent in Zuid-Limburg terugkeerde. In opdracht van ARK Natuurontwikkeling en met medewerking van Staatsbosbeheer plaatste René Janssen (Bionet) verschillende cameravallen die naast wilde katten nu ook een boommarter in beeld brachten.
Soort in opmars
In grote delen van Nederland is de boommarter in opmars. Gestaag breidt dit ooit bijna uit Nederland verdwenen roofdier zijn areaal uit. Limburg bleef een beetje achter bij deze trend. Waarschijnlijk omdat het een heel eind van het van oudsher belangrijkste boommarterbolwerk, de Veluwe, verwijderd is en ook nog eens daarvan wordt gescheiden door de grote rivieren. Ook herkolonisatie vanuit Duitsland en België leek niet te gebeuren.
boommarter4
Jonge boommarter. Fotograaf: jbrvdl
Tot nu toe waren er enkel waarnemingen met een beschrijving bekend: in Vaals (1998 en 2008), Sittard (2008) en Schweiberg (2015). In Limburg waren slechts twee met een foto bevestigde waarnemingen van een boommarter. Een cameravalwaarneming op de Meinweg (2012) en een verkeersslachtoffer in Nederweert (2014). Op een paar honderd meter van de grens in het Belgische Teuven werd in 2010 en 2013 ook al eens een boommarter vastgelegd op cameraval.
Marters moeilijk te herkennen
Dat er tot nu toe alleen onzekere waarnemingen uit Zuid-Limburg waren is niet vreemd. Het is namelijk niet makkelijk om het verschil te zien tussen een boommarter en zijn naaste verwant de steenmarter. Juist de steenmarter doet het in Limburg al lange tijd goed. De kleur van de ondervacht (licht bij steenmarter en donker bij boommarter) is een goed kenmerk maar niet altijd duidelijk zichtbaar.
boommarter1
Klauterende boommarter. Fotograaf: Kees_Jan
De grootte en de stand van de oren (kleiner en verder uit elkaar bij de steenmarter, groot, spitser en dichter bij elkaar staand bij de boommarter) is een verschil. Ook de kleur van de neus (donker bij boommarter, licht bij steenmarter) en de lengte van de achterpoten (lang bij boommarter, kort bij steenmarter) zijn kenmerken. De vorm en kleur van de bef wordt vaak als kenmerk genoemd maar kan verwarrend zijn omdat er overlap zit in vorm en kleur.

Boommarter tussen de dakpannen. 
Fotograaf: Geer25
Om de verwarring nog groter te maken kunnen zowel boommarters als steenmarters prima in bomen klimmen. En er zijn er ook waarnemingen bekend van boommarters in bebouwing.
Verbindingen voor boommarter en co
Boommarter en wilde kat zijn beide dieren die sterk gebonden zijn aan bos. Robuuste verbindingen met bomen en struiken tussen bosgebieden zijn belangrijk om zich te kunnen verspreiden naar nieuwe leefgebieden. ARK realiseert sinds 2012 zulke verbindingen in Zuid-Limburg.
boomarter3
Een echte bosbewoner. Fotograaf: ceesvg
Zelf gezien?
Boommarter gezien of een verkeersslachtoffer gevonden? Probeer foto's te maken en voer de waarneming in op  waarneming.nl . Probeer ook de roofdier-app voor het herkennen van de boommarter.
Bron: ARK

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar