Vroege Vogels

Boommarter in opmars

  •  
07-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
boommarter

© Fotograaf: Kees_Jan

Ooit was de boommarter bijna uit Nederland verdwenen. De boommarter, een van de grootste marterachtigen van ons land, werd stevig in zijn voortbestaan bedreigd. De laatste jaren verovert het dier steeds meer terrein. Inmiddels heeft de boommarter zich over een groot deel van Nederland verspreid. Deze typische bosbewoner duikt ook steeds vaker op in de stad. In Amsterdam komt hij zelfs in elk gedeelte van de stad voor.

Verspreiding

Ook rond het Naardermeer zijn de laatste jaren boommarters gespot. Zoogdierexpert Jaap Mulder doet met behulp van zenders onderzoek naar de verspreiding van dit mooie dier. Zo wil hij graag te weten komen hoe groot de territoria zijn en welke zwerftochten de puberende boommarters maken. Vorig jaar ging Menno met Jaap Mulder mee op zoek naar de gezenderde boommarters.

Cameravallen

Boommarters zijn uitermate moeilijk te zien in het wild. Op cameravallen worden ze wel steeds vaker vastgelegd. 

Verschillen boommarter en steenmarter

De boom- en steenmarter lijken sterk op elkaar. De boommarter heeft meestal een gele bef, de steenmarter een witte bef. De oren van de boommarter zijn groter en staan meer naar het midden van de kop, die van de steenmarter meer naar de zijkant. De neusdop van een volwassen boommarter is zwart of bruin, die van de steenmarter vleeskleurig.
Bron: Zoogdiervereniging
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.