Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boomkruiper blijkt geveltoerist

  •  
01-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1038 keer bekeken
  •  
Slapende boomkruipers

© fotograaf:Dook Vlugt

Het is een goed bewaard geheim waar de boomkruiper de nacht doorbrengt. Maar vogelteller Dook Vlugt heeft het uitgevogeld: ze slapen in de nokken van huizen, plat tegen de stenen muur aangedrukt. In de ochtend en in de avond fietst Dook door Bergen heen om slapende boomkruipers te tellen. Met zijn zaklamp beschijnt hij ze kort om het aantal te kunnen tellen.

Tellen

Soms zijn het er twee, soms is er alleen een poepspoor op de gevel te zien en als hij veel geluk heeft dan zijn het er wel eens vier. Vier lijfjes en staartjes die naast elkaar tegen de muur te lijken te zijn geplakt. Boomkruipers zijn bruingevlekt van boven en wit van onderen. Hun spitse snavel is omlaag gebogen waarmee insecten uit spleten in boombast worden gepeuterd. Boomkruipers klimmen spiraalsgewijs langs een boomstam omhoog, daarbij de bast afzoekend naar insecten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.