Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Boomkikkers en ander leven in unieke duinvalleien

16 okt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Het is een van de grootste succesverhalen van duingebied Meijendel: de vochtige duinvalleien. De kwaliteit van deze gebieden in Meijendel is in de afgelopen twintig jaar nog nooit zo goed geweest. Willemijn gaat op pad en ziet met eigen ogen hoe de natuur zich spectaculair ontwikkelt.

Vochtige duinvalleien

De vochtige duinvalleien zijn een zogeheten habitatstype en worden gekenmerkt door planten en struiken die gevoed worden door regenwater, grondwater en oppervlaktewater. Zeewater is hier absoluut uit den boze. In Meijendel zijn deze gebieden afgesloten voor publiek en krijgt de natuur de kans om zich volop te ontwikkelen. De absolute kroon op het werk voor duinwaterbedrijf DUNEA zijn de Kikkervalleien: een groep van vochtige duinvalleien die ooit dienstdeden als waterwingebied, maar zijn ‘teruggegeven’ aan de natuur.

Bijzondere duinbewoners

Hier keerde onder meer het kwetsbare oeverkruid, zeldzaam en sterk afgenomen in ons land, na 85 jaar weer terug. Of de zeldzame nachtsilene, die hier volop te vinden is. De lijst met bijzondere soorten (parnassia, duizendguldenkruid, kruisbladgentiaan etc.) is bijna eindeloos. Bij hoge uitzondering mag Willemijn een kijkje nemen, en loopt de ploeg onverwachts nog tegen een aantal bijzondere duinbewoners aan.

Vroege Vogels TV over natuurgebied Meijendel is 16 oktober 2020 om 19.50u op NPO2!

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.