Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boomkikker terug in natuur bij Breda

  •  
22-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
Natuurmonumenten zette afgelopen vrijdag 200 jonge boomkikkers uit in een natuurgebied in de buurt van Breda. Dit gebied is speciaal geschikt gemaakt voor deze bijzondere maar kieskeurige kikker. Het kleine groene beestje houdt van ondiepe poelen om te baden en van grote bladeren om op te zonnen. In de afgelopen twee jaar is gewerkt aan het opkweken van boomkikkerdril. Dat is verzameld uit  een natuurgebied bij Udenhout waar zich de laatste Brabantse populatie boomkikkers bevind.
Samenwerken aan een toekomst voor de boomkikker
Werken aan een solide populatie boomkikkers dat willen de natuurbeheerders in Brabant bereiken. Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en het Brabants Landschap hebben geschikte gebieden in kaart gebracht en terreinen geschikt gemaakt om de kikker weer meer leefruimte te geven. Eerder al zijn boomkikkers uitgezet in natuurgebieden bij Boxtel, Leende en Baarle Nassau. De kikkereitjes uit Udenhout worden door amfibieënspecialist Ben Crombags van Bureau Natuurbalans met veel toewijding opgekweekt tot de jonge boomkikkers. Gisteren was het gebied van Natuurmonumenten in de buurt van Breda aan de beurt. Hier kregen de eerste lichting jonge boomkikkers hun vrijheid.
Moeilijk te zien
Niet veel groter dan een vingerkootje zijn de jonge kikkertjes die zijn uitgezet. Boomkikkers zijn kleine dieren, zelfs volwassen zijn ze maximaal 5 centimeter groot. Meestal zijn ze felgroen, afhankelijk van de temperatuur en de gemoedstoestand van de kikker kan de kleur ook groengrijs of bruin zijn. Hun pootjes zijn voorzien van een zuignap zodat het perfecte en zeer acrobatische klimmers zijn tot hoog in de bomen. Overdag zitten ze vaak doodstil op een blad te zonnen, vertrouwend op hun camouflage. Dat maakt dat je een boomkikker gemakkelijk over het hoofd ziet.
Speciale wensen
Boomkikkers zijn in Nederland zeer zeldzaam, ze komen alleen in het zuiden en oosten van het land voor. Om zich voort te planten hebben ze ondiepe poelen nodig met veel waterplanten en weinig vissen. In de buurt van het water willen ze graag een kleinschalig landschap met braamstruiken, wilgen en riet waar ze zich in de zon op kunnen warmen. Niet veel gebieden voldoen aan de eisen van de boomkikker. Natuurmonumenten heeft daarom 10 poelen gegraven en daarbij vrijgekomen grond op wallen gezet waarop braamstruiken zijn ingeplant. Zo geven we de boomkikker weer een goede kans om zich blijvend op meer plaatsen in Brabant te vestigen.
Bron: Natuurmonumenten

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor