Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bonte nertsen

  •  
24-05-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
nerts-amerikaans.jpg
Nertsen zijn mooi, zelfs zo mooi dat men al sinds het begin van de twintigste eeuw dolgraag met een nertsenbontje wil rondlopen. Wat er aan de productie van een bontjas vooraf gaat, schijnt wel heftig te zijn, Zo heftig dat men eraan denkt nertsenfokkerijen te sluiten. In de radio uitzending van 24 mei kunt u een reportage over de nertsenfokkerijen horen.
Er zijn twee soorten nertsen bekend, de Europese nerts (Mustela lutreola) en de Amerikaanse nerts (Mustela vison). Het leefgebied van de Europese nerts strekte zich van origine uit van Spanje tot Rusland. Zelfs in Nederland was het dier te vinden. Tegenwoordig is deze nerts erg bedreigd. Het leefgebied heeft zich teruggetrokken tot het oosten van Europa en Rusland.
De Amerikaanse nerts is groter en leeft in Amerika en Mexico. In Europa komt deze nerts in gevangenschap voor. De Amerikaanse nerts wordt namelijk gefokt voor hun vacht. De vachtkleuren variëren van licht- tot donkerbruin. In gevangenschap kunnen er ook dieren gefokt worden met een sneeuwwitte tot pikzwarte vacht. Zodra de dieren hun wintervacht krijgen, worden ze gevild, hun vacht bewerkt en verkocht aan andere bedrijven.
In het wild komen de nertsen zowel op het land als in langzaam stromend water voor. Hun leefomgeving strekt zich daarom uit langs rivieroevers, plassen en meren bij bossen. Ze zijn sterk gebonden aan hun territorium en jagen indringers dan ook genadeloos weg. Binnen hun territorium jagen nertsen op kleine zoogdieren, watervogels, amfibieën, vissen en allerlei andere kleine dieren die zij te pakken kunnen krijgen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.