De Nederlandse overheid zou meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor de bescherming van de natuur op Bonaire, dat sinds 2010 een bijzondere gemeente is binnen het Koninkrijk. Het eiland kan dat alleen niet opbrengen. Dat zei directeur Johan van de Gronden van het Wereldnatuurfonds Nederland maandag tegen het ANP.
Het Caribische eiland heeft op gebied van natuurbescherming sinds de jaren 60 een redelijk goede reputatie, zei Van de Gronden. ,,Bonaire heeft bijvoorbeeld een van de beter beschermde koraalriffen in het Caribisch gebied, en heeft het toerisme goed gereguleerd’’, zei Van de Gronden.
Zo betalen alle toeristen die voet zetten in zee bij Bonaire, 10 dollar (7,30 euro) aan de Stichting Nationale Parken Bonaire (Stinapa). Voor duikers is die bijdrage, die een heel jaar geldig is, 25 dollar. Ook voor de toegang tot de nationale parken op het eiland moet worden betaald.
Er is echter meer nodig om de natuur blijvend te beschermen, bijvoorbeeld betere voorzieningen voor afvalverwerking en waterzuivering. De financierbaarheid daarvan is echter een probleem. ,,De bevolking is maar beperkt in omvang en kan zulke investeringen alleen niet opbrengen’’, aldus Van de Gronden.
Een ander gevaar dat op de loer ligt, is het massatoerisme. Van de Gronden houdt zijn hart vast voor de mogelijke gevolgen voor het koraalrif van de komst van de grote cruiseschepen met duizenden vakantiegangers aan boord die Bonaire steeds vaker aandoen.
Het WNF levert zelf ook een bijdrage aan het natuurbehoud op Bonaire. Zo heeft het meebetaald aan de aankoop van Klein Bonaire, een eiland dat dreigde te worden volgebouwd met hotels. Mede door de inspanningen en investeringen van het WNF is het eiland, waar onder meer zeeschildpadden nestelen, nu volledig beschermd.
Een bijdrage van Nederland aan de bescherming van wat volgens Van de Gronden tot de mooiste stukjes natuur van het Koninkrijk behoort, is echter ook gewenst. Met de komst van de Caribische gemeenten, waartoe ook Saba en Sint Eustatius behoren, is de Nederlandse biodiversiteit in één klap verdubbeld. Dat geeft aan hoe groot het belang is, aldus de WNF-directeur.
,,Nederland moet daar goed over nadenken’’, zei Van de Gronden. ,,De crisis mag daarbij geen excuus zijn. We hebben het hier niet over miljarden maar miljoenen.’’
Overigens stelde staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken afgelopen april 7,5 miljoen euro beschikbaar voor natuurprojecten in Caribisch Nederland. Daarvan was 1,1 miljoen voor Bonaire.
Vroege Vogels TV: dinsdag 3 juni om 19.20 op Nederland 2 een special over de natuur op de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba).