Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bomenexpert Valerie Trouet gaat klimaatcentrum België leiden

  •  
27-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
Valerie-Trouet_A4_48_(c)-koenbroos

Valerie Trouet

© Koen Broos

Begin 2023 opent in België 'een van de grootste klimaatcentra van Europa'. Bekende onderzoeker Valerie Trouet zal dit klimaatcentrum gaan leiden. Trouet won in 2020 de Jan Wolkers Prijs met haar boek ‘Wat bomen ons vertellen’.   

Grootste centrum van Europa

Thomas Dermine, staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, richtte het centrum op: "Er gebeurt in dit land veel hoogstaand wetenschappelijk ­onderzoek. Maar de kennis zit verspreid over federale en gewestelijke instellingen en kenniscentra en over de universiteiten. Opdat het onderzoek meer impact zou hebben, gaan we die kennis samenbrengen en versterken." In Nederland en Zwitserland zijn al vergelijkbare centra te vinden, maar volgens Dermine wordt het centrum in België 'een van de grootste van Europa'.

Klimaatscenario's 

Het centrum gaat zich bezighouden met het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Ook zal het onderzoeken hoe we ons voorbereiden op toekomstig extreem weer. Zo zullen studies met klimaatscenario's op regionale of lokale schaal opgesteld worden.

Daarnaast biedt het centrum informatie aan bedrijven en economische sectoren via een ­loket. "De havens willen bijvoorbeeld alles weten over de stijging van de zeespiegel", zegt Dermine.

Directeurs

Het klimaatcentrum zal twee directeurs krijgen. Elle Jamsin neemt de praktische organisatie op zich. De doctor in de fysica (ULB) werkte onder andere aan de Technische Universiteit Delft voordat ze begon als zelfstandig consultant.

Valerie Trouet wordt wetenschappelijk ­directeur. Zij is hoogleraar aan de University of Arizona in Tucson in de Verenigde Staten. Trouet won in 2020 de Jan Wolkers Prijs met haar boek ‘Wat bomen ons vertellen’. Dit boek is verschenen bij uitgeverij Lannoo en gaat over wat je kunt leren over de geschiedenis en klimaatverandering door het bestuderen van jaarringen van bomen.

Wat bomen ons vertellen

Wat bomen ons vertellen, Valerie Trouet

© Valerie Trouet

Budget

Het startbudget voor het centrum bedraagt 2 miljoen euro. Maar de komende vier jaar komt daar nog 10 miljoen euro bij. Dit zijn overigens geen nieuwe middelen; ze worden ­geheroriënteerd naar klimaat­onderzoek. Trouet: "naarmate het centrum het zichzelf meer op de kaart zet, zal het ook meer middelen zal mogen claimen".

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.