Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bomenconcert in Bergeijk

11 aug 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Bert Barten
Altijd al willen weten hoe een boom van binnen klinkt? Kom dan 19 augustus naar landschapspark Mien Ruys in Bergeijk. Daar vindt om 21.30 uur de wereldpremière van het concert 'Talking Trees' plaats. Het concert is een onderdeel van een buitenexpositie (de Stijlparade) en is gratis toegankelijk.

Sensoren

De Nederlandse componist Bert Barten heeft samen met de Amerikaanse musicus Scot Gresham-Lancaster sensoren ontwikkeld die het innerlijke leven van bomen registreren en omzetten naar synthesizermuziek. Zo maken ze onder andere hoorbaar hoe de sapstroom van een eik en de fotosynthese van een ceder klinkt.
Deze vibraties uit de boom verplaatsen zich vervolgens via lichtslangen naar het podium waar musici en een VJ klaarstaan om de boom een stem te geven. Barten is de eerste Nederlander die trillingen uit bomen omzet in muziek.

Achtergrondkoor van bomen

De Bergeijkse bomen laten live van zich horen samen met een ‘achtergrondkoor’ van bomen uit Brazilië, Polen, Belgie en China. Samen met wetenschappers van de universiteiten in Wageningen en Gent verzamelde Barten een jaar lang digitale metingen van deze buitenlandse bomen. 
Vroege Vogels neemt samen met Bert Barten alvast een kijkje bij de stermuzikanten van 19 augustus: een ceder en een eik.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

prinsenkus
prinsenkus19 aug 2017 - 8:49

Mooi, maar alles maakt muziek en zonder instrumenten. Ik ben benieuwd naar de stemmingen.  Van Emoto Masaru weten we hoe water zich onder verschillende omstandigheden toont. In bomen zit veel water, net als bij mensen. Het kennen van karakters hebben mensen en bomen gemeen, maar hoe zit dat bijv. met emoties etc? Door onderzoeken (intentie) en aandacht te schenken wordt het mogelijk dichter bij ons eigen wezen te komen, want zijn wij immers niet net als bomen deel van het grote geheel: natuur. Voor wie meer wil lezen over energievelden en natuur/bomen: 'In resonantie met de natuur' van Hans Andeweg en 'Het verborgen leven van bomen' van Peter Wohlleben.

Dinah Koppel
Dinah Koppel14 aug 2017 - 19:35

  Ik vind dat bomen al genoeg mooie muziek maken met hun takken en bladeren.Maar er zijn zoooooo weinig mensen die daar echt bewust naar luisteren.Dan moet er weer zoiets geforceerds worden bedacht om mensen enigszins bewust te maken van überhaupt de schoonheid en veelzijdigheid van bomen.En er komen weer mensen aan te pas. De boom kan het best wel zelf af om muzikale genoegens te schenken.Ik vind mensen vrijwel altijd alles verpesten. Ja, het is niet anders. Ik zou graag willen dat het wél anders was.En dan nog....de interpretatie van die " bomenmuziek"  door  mensen.Misschien houden de bomen wel een klaagzang over alle lelijkheid en vernielzucht en niet te vergeten de arrogante bemoeizucht van mensen.Ik weet zeker dat bomen enorm veel last hebben van alle herrie en straling. Heb ik het nog niet eens over snoeien en omhakken. En luchtvervuiling uiteraard.

Linde van Geel
Linde van Geel12 aug 2017 - 14:47

Een aantal jaar geleden heb ik een cd met planten/bomen muziek gekregen "singing plants of damanhur". Damanhur heeft hiervoor een apparaat ontwikkeld geen idee of dit hetzelfde principe is. Dit omvormapparaat is te koop en leuk om op je eigen kamerplanten en bomen uit te proberen.

Kari van der Munnik
Kari van der Munnik12 aug 2017 - 7:53

Mooi en heel bijzonder