Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bomenconcert in Bergeijk

  •  
11-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
Bert Barten
Altijd al willen weten hoe een boom van binnen klinkt? Kom dan 19 augustus naar landschapspark Mien Ruys in Bergeijk. Daar vindt om 21.30 uur de wereldpremière van het concert 'Talking Trees' plaats. Het concert is een onderdeel van een buitenexpositie (de Stijlparade) en is gratis toegankelijk.

Sensoren

De Nederlandse componist Bert Barten heeft samen met de Amerikaanse musicus Scot Gresham-Lancaster sensoren ontwikkeld die het innerlijke leven van bomen registreren en omzetten naar synthesizermuziek. Zo maken ze onder andere hoorbaar hoe de sapstroom van een eik en de fotosynthese van een ceder klinkt.
Deze vibraties uit de boom verplaatsen zich vervolgens via lichtslangen naar het podium waar musici en een VJ klaarstaan om de boom een stem te geven. Barten is de eerste Nederlander die trillingen uit bomen omzet in muziek.

Achtergrondkoor van bomen

De Bergeijkse bomen laten live van zich horen samen met een ‘achtergrondkoor’ van bomen uit Brazilië, Polen, Belgie en China. Samen met wetenschappers van de universiteiten in Wageningen en Gent verzamelde Barten een jaar lang digitale metingen van deze buitenlandse bomen. 
Vroege Vogels neemt samen met Bert Barten alvast een kijkje bij de stermuzikanten van 19 augustus: een ceder en een eik.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.