Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bomen voor kippen

  •  
05-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
bomen_voor_kippen2.jpg
In Nederland is ongeveer 2300 hectare in gebruik als uitloop voor biologische of vrije uitloopkippen. Een groot deel van deze uitlopen bestaat (nog) uit gras. Maar kippen zijn van oorsprong bosvogels en voelen zich beter thuis in hun uitloop als er beschutting aanwezig is in de vorm van bomen en struiken. Vandaar dat pluimveehouders nu bezig zijn met de campagne "Bomen voor buitenkippen".
Bomen voor Buitenkippen
In praktijknetwerk 'Bomen voor Buitenkippen' werken pluimveehouders met een uitloop gezamenlijk aan het verder optimaliseren van de uitloop. De pluimveehouders willen in hun uitloop op een duurzame manier beschutting bieden aan hun kippen en nemen hierbij verschillende aspecten mee. In eerste instantie moeten de kippen zich er thuis voelen, maar bij voorkeur worden er bomen geplant waarvan ook geoogst kan worden, die mineralen opnemen uit de grond, waarmee de biodiversiteit groter wordt en de uitloop er leuk uit ziet voor boer en burger. Voorbeelden zijn fruit- en notenbomen, kerstbomen en wilgen. Ook wordt onderzocht of in de uitloop energieproductie mogelijk is, bijvoorbeeld in de vorm van wilgenplantages of miscanthus.
Testperiode
De testbedrijven planten bomen en struiken aan in de winter van 2012/2013. Tot en met april 2015 wisselen de deelnemers ervaringen uit onderling en met andere geïnteresseerde pluimveehouders. Er wordt gekeken hoe de verschillende soorten inrichting voldoen aan de verwachtingen op het gebied van onder meer dierenwelzijn, mineralenopname, biodiversiteit en rendement.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.