NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bomen met Lies

1 nov 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Lies Visschedijk en Hans Kaljee

Lies Visschedijk en Hans Kaljee

© Rob Buiter

Je fietst er zo voorbij, langs die iep op de hoek van de Brouwersgracht en de Korte Prinsengracht. Maar als je even aan de achterkant van de stam kijk, dan zie je dat het niet zomaar een iep is. Hij is bedekt met een tapijt van eikvarentjes!

Bijzondere bomen

Aan onze 'gelegenheidsverslaggeefster' Lies Visschedijk legt de Amsterdamse bomenconsulent Hans Kaljee uit dat eikvarentjes zich alleen op iepen vestigen die oud en 'gerimpeld' genoeg zijn. Bovendien is het een soort compliment aan de stad: blijkbaar is de lucht schoon genoeg voor deze kwetsbare plantjes! 
eikvaren (c) Rob Buiter

Kadeversteviging

Ooit werden bomen langs de grachten geplant om te helpen de kade te verstevigen. De wortels hielden al het zand bijeen. Nu is dat niet per sé meer nodig, maar staan de bomen er vooral voor de broodnodige natuur in de stad.

Mix van iepen

In totaal staan er meer dan 75 duizend (!) iepen op Amsterdams grondgebied. "Het is een van de taaiste straatbomen die er is", zegt Kaljee. "Het is een mix van 60 verschillende iepenrassen. Daarmee zijn de iepen in de stad ook beter beschermd tegen de gevreesde iepziekte." 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.