Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bomen lekken boomschuim

  •  
22-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6038 keer bekeken
  •  
DSC01739

Juist als het regent kom je in het bos een vreemd natuurverschijnsel tegen: boomschuim. In de verte lijkt het net sneeuw. Het valt op dat het alleen op bomen zit. En als je goed kijkt lijkt het wel te borrelen.

Opgeklopt eiwit

Boomschuim is uiteindelijk niets meer en niets minder dan regenwater dat op zijn weg naar beneden langs de stam van de boom allerlei stoffen opneemt. Zoals eiwitten uit algen aan de kust tot grote schuimvlokken op het strand worden opgeklopt, zo vormen de stoffen in het regenwater ook schuim. Eén van die stoffen, de zogeheten saponinen, maken dat schuim extra stabiel, waardoor het lang aan de voet van de boom kan blijven liggen. Bekijk in het filmpje hieronder hoe het schuim langs de boom stroomt:

In de reportage uit begin 2017 vertelt boomdeskundige Jan den Ouden van de Universiteit Wageningen over dit natuurverschijnsel. Hij is deskundige op het gebied van bosbeheer en bosecologie en als universitair docent verbonden aan de leerstoelgroep Bosecologie en bosbeheer van de Wageningen Universiteit. 

Meer over:

boomschuim, boom
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.