Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bomen groeien sneller dankzij broeikasgas

  •  
02-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
Bomen_kwakelweg_6..._01.jpg
Bomen in het oosten van de Verenigde Staten groeien sneller dankzij de toenemende concentratie van koolstofdioxide, oftewel CO2, in de atmosfeer. Dat blijkt uit een onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
De groeiende uitstoot van broeikasgas is een van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde. Uit het onderzoek blijkt dat de bomen twee tot vier keer zo snel groeien dan normaal door de hogere koolstofdioxidegehaltes.
Bomen en planten hebben het gas nodig om energie aan te maken in een proces dat fotosynthese heet. Daarbij wordt koolstofdioxide vastgelegd in de planten zelf. Als een plant sterft, komt de opgeslagen CO2 weer vrij. De bomen uit het onderzoek staan in een omgeving waarin de concentratie van het broeikasgas in de atmosfeer in 22 jaar met 12 procent is toegenomen.
Uit eerder onderzoek is gebleken dat het kappen van tropisch regenwouden voor 20 procent bijdraagt aan de totale jaarlijkse uitstoot van CO2. Het massaal aanleggen van bossen om het broeikasgas vast te leggen, wordt gezien als een mogelijke manier om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.