Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boktorren in de Meinweg

  •  
06-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
vuurboktor_juanelremero

© vuurboktor - fotograaf juanelremero

Eigenlijk was het een beetje te laat in het seizoen om op zoek te gaan naar boktorren maar dat weerhield ecoloog Rob Gereards niet van om op boktorrenspeurtocht te gaan in het Limburgse natuurgebied de Meinweg. 
Boktorren hebben een slechte reputatie. Alleen maar omdat een soort een ravage aanricht aan houten objecten, zoals meubels of houten balken in huizen. Dat is de huisboktor. Maar het merendeel van de boktorren is niet zo schadelijk.

Meinweg

Een gebied waar veel boktorren leven is natuurgebied de Meinweg, nabij Roermond. Daar leven wel vijftig soorten boktorren. Door het warme voorjaar van 2019 waren er dit jaar al veel boktorren vroeg actief zoals de vuurboktor en de timmerboktor. 

Huisboktor

De larve van de huisboktor is zeer vraatzuchtig en kan meer dan tien jaar oud worden voor dat ie verpopt. Ze kunnen gigantische hoeveelheden hout aanvreten en in groepen zelfs hele dakconstructies wegvreten. Ze zijn met name dol op naaldhoutsoorten als vuren en grenen.

Meer over:

boktorren, meinweg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.