NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Boktorren in de Meinweg

6 sep 2019
  •  
leestijd 1 minuten
vuurboktor_juanelremero

© vuurboktor - fotograaf juanelremero

Eigenlijk was het een beetje te laat in het seizoen om op zoek te gaan naar boktorren maar dat weerhield ecoloog Rob Gereards niet van om op boktorrenspeurtocht te gaan in het Limburgse natuurgebied de Meinweg. 
Boktorren hebben een slechte reputatie. Alleen maar omdat een soort een ravage aanricht aan houten objecten, zoals meubels of houten balken in huizen. Dat is de huisboktor. Maar het merendeel van de boktorren is niet zo schadelijk.

Meinweg

Een gebied waar veel boktorren leven is natuurgebied de Meinweg, nabij Roermond. Daar leven wel vijftig soorten boktorren. Door het warme voorjaar van 2019 waren er dit jaar al veel boktorren vroeg actief zoals de vuurboktor en de timmerboktor. 

Huisboktor

De larve van de huisboktor is zeer vraatzuchtig en kan meer dan tien jaar oud worden voor dat ie verpopt. Ze kunnen gigantische hoeveelheden hout aanvreten en in groepen zelfs hele dakconstructies wegvreten. Ze zijn met name dol op naaldhoutsoorten als vuren en grenen.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.