Japan geniet zoals ieder jaar op bijna religieuze wijze van de eerste kersenbloesem, die geldt als een van de beeldmerken van het land. Maar de kersenbomen in het land worden bedreigd door de invasie van een boktor die is overgekomen vanaf het Aziatische vasteland. Het aantal bomen kan binnen enkele jaren zijn gedecimeerd.
De opening van de eerste kersenbloesem werd afgelopen weekend formeel aangekondigd door het Japanse meteorologische instituut. De boktor (
Aromia bungii
) vormt een grote bedreiging. “Als er niets wordt gedaan, zou het me niets verbazen als de Japanse kersenbomen helemaal uitsterven”, zei een entomoloog tegen het tijdschrift Yukan Fujinews.
De boktor komt normaliter voor in onder meer China en Mongolië en heeft een voorliefde voor kersen- en perzikbomen. Het diertje boort gaten in de stam van de boom om er eieren te leggen. Japan voelt zich genoodzaakt besmette bomen te vellen om verdere verspreiding te voorkomen. De volwassen boktorren zijn vrij eenvoudig te herkennen. Afgezien van het helder rode halsschild zijn ze geheel zwartblauw tot zwart. De dekschilden zijn glad, het halsschild heeft aan beide zijden een stevige doorn. De mannetjes zijn te onderscheiden van de vrouwtjes doordat ze veel langere sprieten hebben.