Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boksende juffers

  •  
22-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
"De mannetjes van deze blauwe breedscheenjuffers waren aan het kickboksen, terwijl de vrouwtjes rustig hun eitjes afzetten," zegt Tineke Cramer die de libellen gefilmd heeft in het Brabantse Wamberg. Verderop is nog een derde paartje te zien.
Libellenkenner Christophe Brochard vertelt dat er eigenlijk twee redenen zijn dat de juffers aan het 'boksen' zijn. Ten eerste houden de mannetjes de vrouwtjes vast tijdens de paring. Dit doen ze om er zeker van te zijn dat de eitjes van het vrouwtje niet door andere mannetjes worden bevrucht. Maar zo boven op het vrouwtje moet het mannetje zijn best doen om in evenwicht te blijven. De mannetjes proberen elkaar dus vast te grijpen om in evenwicht te blijven. Ten tweede proberen de mannetjes ook hun territorium te verdedigen. Ze hoeven het andere mannetje niet weg te jagen omdat ze al beide een vrouwtje hebben om mee te paren, maar toch blijven de mannetjes competitief. 

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

kijken
kijken31 jul. 2017 - 15:25

prachtig ! Nog niet eerder gezien !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.