Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veel boetes voor mensen die hertenbronst verstoren

  •  
28-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
793 keer bekeken
  •  
edelhert bronst

© Fotograaf: mauraklumper

Boswachters en handhavers op de Veluwe hebben in de afgelopen week al vele tientallen boetes van 90 euro uitgedeeld aan mensen die de hertenbronst verstoren. De bronst is deze weken op het hoogtepunt. Om de dieren rust te gunnen zijn delen van de Veluwse bossen tijdelijk afgesloten, maar veel bezoekers lopen toch in gebieden waar ze niet mogen komen. Onder meer Natuurmonumenten heeft de hulp van boswachters uit andere delen van het land ingeroepen voor extra avondtoezicht.

Bronstexcursies

Tijdens de bronst gaan mannelijke edelherten meestal in de schemering op zoek naar vrouwtjes. Dat doen ze door harde oergeluiden te maken, het zogenoemde burlen. Andere hertenmannetjes die in de buurt komen worden bestreden met het gewei. Dat zorgt voor imposante vechtpartijen, die elk jaar heel veel belangstelling trekken. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Nationaal Park De Hoge Veluwe organiseren tal van bronstexcursies, maar die zaten ook dit jaar weer in een mum van tijd helemaal vol.

Afsluitingen van routes

Een aantal wandel- en ruiterpaden, wegen en fietsroutes is tijdens de bronst afgesloten. De opgewonden herten hebben rustgebieden nodig om bij te komen van de strijd. Verstoring door mensen is te uitputtend voor ze, legt De Hoge Veluwe uit. In het nationale park gelden de afsluitingen de hele dag. Op andere plekken op de Veluwe moet het vanaf het eind van de middag tot de volgende ochtend stil zijn. Maar een aantal bezoekers gaat toch de afgesloten gebieden in, onder meer om foto's en filmpjes te maken van de herten.

De natuurbeheerders waarschuwen dat er tot ongeveer medio oktober nog volop wordt gecontroleerd in de bossen. Volgens hen is de bronst goed te zien vanaf observatieplekken die wel geopend zijn. "Als iedereen zich aan de regels houdt, zoeken edelherten het open veld op en zijn ze goed zichtbaar. Maar als de dieren schrikken verbergen ze zich in de bossen", aldus de boswachters.

Bron: ANP

Meer over:

bronst, herten, veluwe
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

schilderes
schilderes1 okt. 2021 - 14:49

Het zou ook bijzonder goed helpen om eens wat minder aandacht aan die bronsttijd te besteden. Iedereen geilt maar op die bronst. Ik vind dat vrij walgelijk. En verder: afsluiten die gebieden.

1 Reactie
roelpan
roelpan3 okt. 2021 - 12:30

En helemaal die mannetjesherten geilen op de bronst! Al 1000-en jaren geen enkele evolutionaire ontwikkeling in hun gedrag. Mannen; verdeel gewoon die harems, dat scheelt jullie bergen energie en is iedereen bevredigd. Serieus: momenteel zijn alle Veluwse hotels en bungalowparken bevolkt met hertenbronstpubliek. Alle bronstexcursies van SBB en NM zijn voor flinke deelnamekosten volgeboekt. Kortom, de bronst is big business. En voor wie individueel op pad wil; waar zijn dan al die observatiepunten? Op een enkele na ken ik ze niet. Wel heel veel groene meneren (m/v) die het het kijkerspubliek moeilijk maken te genieten van het fenomeen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.