Vroege Vogels

Boete voor ‘toverpijp’ van cruiseschepen

  •  
02-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Uitstoot cruiseschip

© Fotograaf: Keestorn

Een boete van 40 miljoen dollar (38 miljoen euro) moet het cruisebedrijf Princess aan de Amerikaanse overheid betalen voor milieuovertredingen. Op de site van de Volkskrant staat dat al in 2013 bij een van de cruiseschepen een 'toverpijp' is ontdekt, waarmee illegaal olie in zee werd geloosd.
Cruiseschepen moeten voor afvalwater dat vervuild is met olie betalen voor de verwerking maar de Princess looste dit gratis in de zee. In één lozing werd wel 16.000 liter olie-water in zee gepompt, op zo'n 35 kilometer van de Engelse kust. Een technisch medewerker heeft deze illegale lozing gemeld bij de autoriteiten. Uit onderzoek bleek dat ook vier andere Princess-schepen de 'toverpijp' gebruiken. De sensoren aan boord zijn vervolgens bewust gemanipuleerd zodat er geen vervuiling in het zeewater werd gemeten.
Donderdag bekende het bedrijf Princess Cruise Lines voor de rechtbank in Miami schuld aan zeven overtredingen. Volgens de openbaar aanklager in de Amerikaanse stad is het de grootste boete in zijn soort. Het moederbedrijf Carnival, het grootste cruisebedrijf ter wereld, moet ook nog 78 cruiseschepen onderwerpen aan milieucontroles.
De cruiseschepen hebben duizenden liters water met olie aan boord dat komt van de motoren en brandstofsystemen. In de haven zouden ze dat vervuild water moeten laten verbranden of laten afvoeren.
Bron: Volkskrant

Meer over:

schepen, cruiseschip,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.