Vroege Vogels

Boete voor milieuvriendelijk bemesten

  •  
05-08-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_108576.jpg
Het gerechtshof in Den Bosch heeft vrijdag veehouder J.Treur (55) uit Almkerk veroordeeld tot 450 euro boete, waarvan de helft voorwaardelijk omdat hij een door hem zelf uitgevonden milieuvriendelijke methode heeft toegepast om mest uit te rijden. Deze manier van bemesting is echter verboden omdat de controle erop te moeilijk zou zijn.
Volgens Treur levert de door hem ontwikkelde 'duospray' een beperking op van de ammoniakuitstoot met 70 procent ten opzichte van gangbare methodes. Dit komt doordat de mest direct in de grond wordt gespoten met ongeveer eenzelfde hoeveelheid water. Volgens het ministerie van Landbouw is de verhouding tussen mest en water niet te controleren.
Het gebruik van zijn uitvinding is voor Treur een principekwestie. Daarom betaalde hij een in 2003 opgelegde boete niet en liet de zaak voorkomen bij de politierechter in Breda en vervolgens bij het gerechtshof in Den Bosch. De hoogte van de boete is conform de eis van het Openbaar Ministerie.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.