Vroege Vogels

Kap Pools oerbos beboet

  •  
26-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Bialowieza

© Bialowieza, bron: pixabay

Met een dwangsom van 100.000 euro per dag wil het Europees Hof Polen dwingen om de bomenkap in het oerbos van Bialowieza te stoppen. Polen wil gewoon doorgaan met de kap, omdat de bomen door de letterzetter, een kever, zijn aangetast en daarom niet veilig zouden zijn voor wandelaars en andere recreanten.
Volgens bosonderzoekers, zoals de Nederlander Dries Kuijper, willen de Poolse houtvesters vooral kappen om aan hun kapquota te komen.

Verjonging door de letterzetter

De letterzetter is een klein kevertje dat naaldbomen aantast. Voor het beschermde oerbos zelf vormt het geen gevaar. De sparren die afsterven verliezen hun zaden en zo treedt er automatisch verjonging op. Daarmee blijft de diversiteit in stand.
letterzetter

© Letterzetter in Bialowieza - Fotograaf Dries Kuijper

Best bewaarde bosecosysteem

Het oerbos is UNESCO werelderfgoed en beschermd door de Europese wetgeving. Het Bialowieza bos is het best bewaarde bosecosysteem van Europa. Naast de grootste populatie wisenten van Europa leven ook verscheidene bedreigde diersoorten in het oerbos.

Flora en fauna

In het historische oerbos zijn meer dan 1.200 plantensoorten vastgesteld In de 20e eeuw werden bevers en wisenten geherintroduceerd. Deze soorten delen tegenwoordig hun leefomgeving met andere charismatische zoogdieren als de wolf, lynx , eland, edelhert, ree , wezel en wild zwijn. Daarnaast is het gebied welbekend onder ornithologen. Zo komen in het oerbos de zeldzame drieteenspecht, ruigpootuil en waterrietzangers voor.
Ondanks waarschuwingen van de Europese Commissie en UNESCO is er al maanden een grootschalige houtkap bezig in het bos. Zondag in Vroege Vogels zal de ecoloog Dries Kuijper vanuit Bialowieza zijn bevindingen toelichten.

Kap in Bialowieza - Fotograaf Dries Kuijper

Meer over:

oerbos, białowieza
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.