Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boete voor ecoloog die korhoen ving

  •  
16-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
korhoen_01.jpg
Een ecoloog die in april 2011 een beschermde korhoen ving, heeft dinsdag van de rechter in Zwolle een boete opgelegd gekregen van 2500 euro, waarvan 2000 euro voorwaardelijk. De onderzoeker deed de vangst zonder de daarvoor benodigde vergunning. Dat bleek dinsdag ter zitting bij de economische politierechter in Zwolle.
Zender
De 52-jarige ecoloog Paul ten D. onderzoekt al decennia de korhoen die in Nederland op een kleine populatie op de Sallandse Heuvelrug na, uitgestorven is. Tijdens voorbereidingen in afwachting van het afgeven van de vergunning voor Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer door de provincie Overijssel ving hij een hen. Omdat de dieren moeilijk te vangen zijn, besloot hij alvast een zender aan het dier vast te maken, zei hij.
Eigen houtje
,,Die vergunning zou er met een paar dagen zijn. De urgentie was hoog dus we begonnen het onderzoek alvast.'' De vergunning werd echter geweigerd vanwege de risico's voor de populatie. ,,Ik heb het dier niet in gevaar gebracht'', meende hij.'' Volgens de officier van justitie, bioloog van oorsprong, is het de ecoloog aan te rekenen dat hij ondanks het risico toch op eigen houtje door ging. Het op scherp zetten van de vangkooien behoorde volgens hem niet tot de voorbereidingshandelingen.
Kansloos
Over het in stand houden van de kleine populatie korhoenders liggen natuurbeschermers al langer in de clinch. Vorig jaar zijn vijf wilde Zweedse korhoenders bijgeplaatst, dit jaar zullen dat er 25 zijn. Tegenstanders noemen de uitzettingen kansloos.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.