NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

‘Boete voor bodemvervuiling door kunstgraskorrels’

27 dec 2019
  •  
leestijd 1 minuten
--740--kunstgras_korrels_schoen.51139c34e363
Eigenaren van kunstgrasvelden riskeren duizenden euro's boete, omdat rubberkorrels het milieu vervuilen. Dat meldt Trouw. Via de schoenen en kleding van spelers, en ook door wind en regen, komen deze korrels terecht op de grond buiten het speelveld.

Van ieder kunstgrasveld verdwijnt naar schatting jaarlijks een hoeveelheid korrels die gelijkstaat aan dertig autobanden. De rubberkorrels bevatten zink, minerale olie en kobalt die, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM, schade toebrengen aan de bodem en het grondwater. Omdat het verboden is de bodem te vervuilen, hebben beheerders van kunstgrasvelden de plicht ervoor te zorgen dat de rubberkorrels zich niet verspreiden.

Wegens het niet naleven van deze plicht is de beheerder van sportvelden van de gemeente Enschede vorige week door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een boete van 10.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Bij de Enschedese voetbalvereniging Vogido bleken de korrels tot op 15 meter van het speelveld in de bermen te liggen.

Recycling Netwerk spreekt van een 'baanbrekend' vonnis, dat gevolgen heeft voor beheerders van alle ruim tweeduizend kunstgrasvelden in Nederland.

Bron: ANP en Trouw

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.