Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boete Greenpeace om acties in Groenland

  •  
08-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
groenland_02.jpg
Greenpeace heeft een boete van 23.000 euro opgelegd gekregen voor het verstoren van olieboringen voor de kust van Groenland. De rechtbank in Groenland oordeelde dat de milieu-organisatie onrechtmatig gehandeld heeft bij acties om boringen in het poolgebied te voorkomen.
Acties
Activisten van Greenpeace enterden in 2011 tot drie keer toe een onderzoeksplatform van Cairn Energy, dat dat jaar vijf proefboringen deed maar geen commercieel rendabele voorraden vond. In april werd nog een boorplatform van Shell ingenomen dat op weg was naar het poolgebied. Greenpeace vreest dat boringen het milieu ernstig aantasten.
Onafhankelijk
Veel inwoners van Groenland zijn voor de boringen, aangezien de vondst van olie zou betekenen dat het land direct financieel onafhankelijk wordt. Nu hoort Groenland nog bij Denemarken, al geniet het 56.000 bewoners tellende eiland een grote mate van autonomie. Veel steun had Greenpeace er sowieso al niet vanwege de campagnes tegen de jacht op zeehonden en walvissen, twee traditioneel belangrijke bronnen van inkomsten op het noordelijke eiland.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.