Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Boete Greenpeace om acties in Groenland

8 sep 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
groenland_02.jpg
Greenpeace heeft een boete van 23.000 euro opgelegd gekregen voor het verstoren van olieboringen voor de kust van Groenland. De rechtbank in Groenland oordeelde dat de milieu-organisatie onrechtmatig gehandeld heeft bij acties om boringen in het poolgebied te voorkomen.
Acties
Activisten van Greenpeace enterden in 2011 tot drie keer toe een onderzoeksplatform van Cairn Energy, dat dat jaar vijf proefboringen deed maar geen commercieel rendabele voorraden vond. In april werd nog een boorplatform van Shell ingenomen dat op weg was naar het poolgebied. Greenpeace vreest dat boringen het milieu ernstig aantasten.
Onafhankelijk
Veel inwoners van Groenland zijn voor de boringen, aangezien de vondst van olie zou betekenen dat het land direct financieel onafhankelijk wordt. Nu hoort Groenland nog bij Denemarken, al geniet het 56.000 bewoners tellende eiland een grote mate van autonomie. Veel steun had Greenpeace er sowieso al niet vanwege de campagnes tegen de jacht op zeehonden en walvissen, twee traditioneel belangrijke bronnen van inkomsten op het noordelijke eiland.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar