Vroege Vogels

Boerenzwaluwen zitten vol met gif

  •  
09-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
Boerenzwaluw

© Wender Bil

Boerenzwaluwen leven gedurende het broedseizoen in Nederland op en rond boerenbedrijven. Ze eten in die periode met name vliegen en andere insecten die in de stallen op het erf en boven de akkers voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat ze via deze insecten veel pesticiden binnenkrijgen.

Aanpak

In 2015 zijn door Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) 27 monsters van boerenzwaluw geanalyseerd afkomstig van 16 locaties in 13 gemeenten gelegen in Friesland, Gelderland, Zuid-Holland en Limburg.
Het rapport : Pesticiden in de boerenzwaluw - Verkennende studie van pesticidenbelasting bij boerenzwaluw in Nederland. 2018,
door Adriaan Guldemond, Peter Leendertse en Joost Lommen, kunt u hier downloaden.

Veertien verschillende pesticiden

In totaal zijn 14 verschillende pesticiden aangetroffen in boerenzwaluwen. Dit waren vijf insecticiden, vier fungiciden (schimmelbestrijders) en drie herbiciden. De middelen DDT en DEET zijn gevonden in zowel niet-uitgekomen eieren, dode jongen én de dode adult. Opvallend is dat DDT in 25 van de in totaal 27 monsters is aangetroffen, gevolgd door 6 monters met DEET (22%). Er zijn verschillende manieren waarop de boerenzwaluwen pesticiden binnen kunnen krijgen. Dat kan gaan via het voedsel en via materialen waar boerenzwaluwen fysiek mee in contact komen, zoals bijvoorbeeld nestmateriaal. 

Vleermuizen

De onderzoekers deden eerder al een studie naar vleermuizen en pesticiden. Ook bij deze dieren werd een cocktail van 14 verschillende pesticiden gevonden, van insecten- en schimmel- tot onkruidmiddelen. Het grootste deel komt waarschijnlijk uit houten balken waar ze in de zomer aan hangen op hun kraamverblijfplaats. Een ander deel betreft gewasbeschermings- en anti-vliegenmiddelen, die ze waarschijnlijk via het voedsel binnen krijgen. Ook bij de vleermuizen werd veel DDT aangetroffen.

DDT

DDT (DichloorDifenylTrichloorethaan) is een zeer moeilijk afbreekbare insecticide. Het middel is overigens sinds 1973 in ons land verboden maar wordt elders op de wereld nog gebruikt. Hoe en waar de boerenzwaluwen en vleermuizen deze stof binnenkrijgen, dient nog exact onderzocht te worden. Het is nu gissen of de dieren het bijvoorbeeld in Afrika binnenkrijgen of dat het in Nederland nog steeds in het bodemleven en waterleven te vinden is. De boerenzwaluwen gaan niet direct dood aan de concentraties gifstoffen in hun lichaam. Maar dit onderzoek geeft wel aan dat chemische bestrijdingsmiddelen niet alleen terug te vinden zijn in de insecten, maar ook in de dieren die weer leven van deze insecten. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

helma geheniau
helma geheniau14 mei 2018 - 21:36

NEDERLAND: bijna alle boeren - in de landbouw én veeteelt - zijn oppermachtig via hun organisaties die de ministers steeds weer zover ktijgen dat de boeren met hun gif hun gang kunnen blijven gaan. Alles zogenaamd "voor de economie van ons land". Nederland nr. 1 op gifgebied, Ned. als grootste wapenleverancier, Ned. als enorm drugsland, Ned. als groots smokkelland etc, etc. Naïef Nederland? Echt niet. Ja, gemakzuchtig Nederland waar het woord "wet" en "contrôle" ook al besmet zijn. Daarna staat het woord "privacy" en "discriminatie" en "leugens"  bovenaan in ons woordenboek. Rijk, maar treurig Nederland

Huijsen
Huijsen14 mei 2018 - 16:34

Correctie: "Het boek van biologe Rachel Carson: "Silent Spring",  verscheen in 1962, dus 55 jaar geleden!!! Zij heeft het boek opgedragen aan Albert Schweitzer, die zei: "Man has lost the capacity to foresee and te forestall. He will end bij destroying the earth".

IngeborgB1948
IngeborgB194814 mei 2018 - 15:14

Afschuwelijk dat al deze dieren tijdens het eten chemische bestrijdingsmiddelen mee-eten, maar doen wij dit zelf dan ook niet? Hoeveel gif zit er in het meel waarvan ons brood gemaakt wordt, hoeveel gif in de landbouwproducten die wij nuttigen? Groente wassen zal niet veel helpen, via de wortels zit het gif in iedere nerf/molecuul van die planten. Net niet teveel om direct aan dood te gaan hoogstwaarschijnlijk, maar door de jaren heen??? 

leeuwin58
leeuwin5814 mei 2018 - 15:00

Vreselijk is dat, en maar blijven spuiten met die troep. Ik heb een caravan op een camping in zeeland staan, omgeven door akkers, en onlangs werd daar ook gif gespoten. Het was een misselijkmakende stank en het sloeg ook op je adem, en even later zie de vogels, reeën en hazen weer op die akkers, en dan vraag ik me af waar de  wereld in hemelsnaam mee  bezig is, met het vernietigen van al het leven op aarde vrees ik.

2 Reacties
Saharah
Saharah14 mei 2018 - 19:13

dat klopt 

Saharah
Saharah14 mei 2018 - 19:18

zoek maar eens op geo-engineering (chemtrails) het is allemaal al officieel toegegeven. Ze blokkeren de zon, sproeien boven onze hoofden metalen, aluminium,barium en stronthium. Dan hebben ze nog een weer machine daarmee verhitten ze de ionosfeer zend daarheen energie (frequentie) de geo-engineering zorgt voor een spiegel in de lucht en dan kunnen ze wat ze met H.A.A.R.P. in de lucht doen weer spiegelend ergens heen sturen zo maken ze droogte, regen etc. maar ook aardbevingen en tsunami's. De chemtrails waar aluminium in zit zorgt ervoor dat bosbranden veel heter zullen branden. En het zal de aarde zeker niet afkoelen althans niet in het begin. Hele klimaatverandering is gecreeert en ze doen het al sinds de jaren 60 of eerder alleen nu is het gas erop. Dit is geen conspiracy meer was het altijd wel. Dan besproeien ze alles nog met gif. Round up zit zelfs in het water. Je krijgt er kids van met aangeboren afwijkingen (mijn dochter kreeg tijdens de zwangerschap open buik. Het is triest.

Huijsen
Huijsen14 mei 2018 - 13:10

Wat is het toch nog een gifzootje in Nederland en dat 45 jaar na het verschijnen van het boek "Silent Spring" van Rachel Carson. Zij waarschuwde ons voor DDT, Diëldrin , Aldrin enz. Met de DDT blijven we mooi mee opgezadeld zitten. En al mijn buren puiten nog Round-up! Leve de vooruitgang!Steun de biologische en de biologisch-dynamische landbouw.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.