Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Boerenacties op verschillende plekken in het land

8 jul 2020
  •  
leestijd 2 minuten
protest demonstratie

© Pixabay

Boeren hebben dinsdagavond met tractoren op verschillende locaties gedemonstreerd. Zo trokken vele landbouwvoertuigen vanuit het Gelderse Varsseveld richting Nijmegen om daar een brief te bezorgen bij Johan Vollenbroek van de natuurorganisatie Mobalisation for the environment (MOB). MOB is de organisatie die met succes het Nederlandse stikstofbeleid, het Programma Aanpak Stikstof (PAS), aanvocht bij de Raad van State.

Discussie op parkeerplaats

Op beelden op Twitter is te zien hoe Vollenbroek de demonstranten uiteindelijk treft en met hun discussieert. Dat gebeurde op een parkeerterrein aan de rand van de stad, omdat de politie niet toestond dat de tractoren richting zijn huis gingen. De politie liet dinsdagavond weten in gesprek te zijn geweest met de actievoerders en noemde de sfeer goed. Zij zeiden dat de boeren zich goed hielden aan afspraken over "de rijroute naar Nijmegen".

Boeren zijn ontevreden over kabinetsplannen voor het verminderen van de uitstoot van stikstof, zoals een voorstel van landbouwminister Carola Schouten om de hoeveelheid eiwit in veevoer te verminderen. Volgens de demonstrerende boeren zou dat nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de dieren.

Geen eerlijke prijs

Ze zijn ook boos op supermarkten omdat die volgens hen geen eerlijke prijs betalen voor landbouwproducten. Dinsdag voerden zo'n honderd boeren actie bij een distributiecentrum van de Jumbo in Raalte (Overijssel). Erna trok een deel van hen naar het terrein van RTV Oost om al toeterend over de parkeerplaats daar te rijden, meldt de omroep.

Omroep Brabant meldde dat zo'n twintig boeren demonstreerden bij een distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg. In Noord-Holland trokken zo'n zestig boeren naar distributiecentra van Deen in Hoorn en Lidl in Zwaag, meldde NH Nieuws.

Distributiecentra

Afgelopen weekend werden ook al protesten gehouden bij meerdere distributiecentra. Dat gebeurde onder meer in Zaandam, waar de toegangspoort naar een pand van Albert Heijn urenlang werd versperd.

In de Veiligheidsregio's Groningen, Drenthe en Friesland is het demonstreren met landbouwvoertuigen inmiddels verboden. Dat duurt ten minste tot komende maandag.

Bron: ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.