Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Boeren zijn minder bestrijdingsmiddelen gaan gebruiken

14 jan 2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
256 keer bekeken
  •  
Pixabay

Pixabay

© Pixabay

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door de Nederlandse landbouw is volgens het CBS met 11 procent afgenomen tussen 2016 en 2020. Het statistiekbureau baseert dit cijfer op onderzoek onder boerenbedrijven. Zij geven de gebruikte hoeveelheden zelf op.

5 miljoen kilo

In totaal spoten boeren in 2020 volgens het onderzoek zo'n 5 miljoen kilo aan middelen tegen ziektes, plagen en onkruid op hun gewassen. Een kwart daarvan staat te boek als 'groen'. Die middelen zijn van natuurlijke materialen gemaakt en hebben lage risico's voor mensen, dieren en het milieu. De meerderheid van de gebruikte middelen is chemisch of microbiologisch. In dat laatste geval zitten er bijvoorbeeld bepaalde bacteriën in om insecten te bestrijden die het gewas kunnen schaden.

Boeren gaan met gewasbeschermingsmiddelen schade aan hun producten tegen. Bepaalde middelen kunnen echter ook weer schadelijk zijn voor nuttige insecten, zoals bijen. Diverse onderzoeken brengen bestrijdingsmiddelen in verband met de massale achteruitgang van insectenpopulaties. Middelen die vallen in de categorie neonicotinoïden mogen sinds 2019 daarom alleen nog in kassen worden gebruikt. Uit onderzoek is gebleken dat ze bijensterfte veroorzaken.

Bloemenbollen

De middelen waarover het CBS rapporteert worden het meest intensief gebruikt bij de teelt van leliebollen, chrysanten, rozen, gerbera's en tulpen. Als het gaat om de totale hoeveelheid, worden de meeste gewasbeschermingsmiddelen gebruikt om aardappels te behoeden voor schade door bijvoorbeeld schimmels.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar