Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boeren willen geen megastallen, maar dierenwelzijn

  •  
28-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koe2_01.jpg
Uit een onderzoek van de SP onder 841 boeren blijkt, dat Nederlandse boeren massaal de trend naar megastallen afwijzen.
Gedwongen voelen
Maar liefst 80% van de ondervraagde boeren heeft liever een handzaam, gemiddeld boerenbedrijf dan een megastal. Slechts 16 procent vindt megabedrijven een goede ontwikkeling. SP-Kamerlid Henk van Gerven: ‘We moeten af van het huidige systeem waarin boeren zich door de bank en overheid gedwongen voelen hun bedrijf te vergroten. Elke dag stoppen zeven boeren. De opdracht aan de politiek is om de ontwikkeling naar minder boeren en meer dieren te stoppen. Dat is ook nog eens goed voor het dierenwelzijn. Koeien komen bijvoorbeeld, door de doorgedraaide schaalvergroting, steeds minder in de wei.’
Inkoopmacht supermarkten
Uit het onderzoek van de SP blijkt dat boeren somber zijn over de prijs die zij voor hun producten kunnen krijgen. Zij voelen zich vaak machteloos ten opzichte van de strak georganiseerde afnemersmarkt en benoemen daarin hun slechte onderhandelingspositie. Omdat het maken van prijsafspraken door de Mededingingsautoriteit verboden is en de inkoopmacht van supers niet wordt aangepakt, kunnen boeren zich niet organiseren om met de vuist op tafel te slaan en zo een betere prijs te onderhandelen.
Maatschappij vraagt dierenwelzijn
Uit de enquête blijkt verder dat veel boeren het gevoel hebben dat ze in de tang zitten: de markt vraagt verdergaande kostprijsreductie, rationalisatie, productie voor de wereldmarkt en schaalvergroting, maar de maatschappij vraagt dierenwelzijn, minder uitstoot, regionalisering, kleinschaligheid en een zorgvuldige omgang met gezondheidskwesties. Hoewel zij zich er geregeld toe gedwongen zien, is verdergaande schaalvergroting en bulkproductie niet de oplossing die de meeste boeren willen. Ondanks dit alles ervaart 87 procent van de boeren het werk als positief of zeer positief.
Lees het rapport ‘De boer aan het woord’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.