Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Boeren werken samen voor weidevogels

30 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1343 keer bekeken
Weidevogels vertoeven graag in boerenland en als we de weidevogels willen helpen, is het belangrijk dat boeren zich ervoor inzetten. De meeste gangbare boeren in de Eempolders zetten zich actief in voor weidevogels. Zij doen aan weidevogelbeheer op hun eigen land en zijn onmisbaar in het reservaat, waar ze maaien als het broedseizoen afgelopen is.  

Samenwerkingsverband van boeren

Een groot deel van de boeren in de Eempolders zijn verenigd in Collectief Eemland, een samenwerkingsverband van boeren die zich inzetten voor weidevogels. In het bestuur zitten ook boeren, die begrijpen als geen ander waar de boeren in de polder mee te maken hebben. Aangesloten boeren kunnen pakketten afsluiten voor weidevogelbeheer en krijgen er een vergoeding voor. Boer Gerwout Netjes zit in het bestuur van Collectief Eemland en laat in de aflevering zien wat hij in de praktijk aan weidevogelbeheer doet. 

Voorbeelden van beheer

1. Legselbeheer:  Bij legselbeheer worden met drones nesten opgespoord en rijden boeren ruim om de nesten heen. 

2. Laat maaien: Als tweede maatregel maaien boeren later op een groot aantal percelen. Door verschillende maaidata wordt zo een mozaïeklandschap gecreëerd met verschillende grashoogten. Hier houden weidevogels van: als er op een perceel gemaaid wordt, kunnen ze rennen naar het weiland ernaast waar ze veilig zijn.

3. Creëren van plasdras: Aangezien de waterstand relatief laag is bij de boeren buiten het reservaat, wordt er water uit de sloten op het land gebracht met behulp van zonnecollectoren en een slang die water opzuigt. Hierdoor wordt plasdras gecreëerd, een drassige plek die populair is voor weidevogels. 


Kijk de uitzending over de Eempolders vrijdag 30 april om 19.50u op NPO2!

Meer over:

boeren, eempolder

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema30 apr 2021 - 18:07

mooie video en goed initiatief