Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boeren slaan alarm over giftig onkruid langs wegen

  •  
27-07-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
286 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_126203.jpg
Landbouworganisatie LTO Noord maakt zich grote zorgen over de groei van Jacobskruiskruid in de wegbermen. Dit giftige onkruid kan dodelijk zijn voor het grazende vee in de weilanden. Volgens LTO Noord laten Rijkswaterstaat en andere weg- en bermbeheerders het plantje in de berm staan.
Vooral langs de rijkswegen in Drenthe tiert het plantje momenteel welig, omdat Rijkswaterstaat tot nu toe alleen de eerste twee meter naast de weg heeft gemaaid. LTO Noord heeft hierover woensdag aan de bel getrokken in een alarmbrief aan Rijkswaterstaat.
Voorzitter H. Brink van de afdeling Drenthe van LTO Noord hoopt dat er snel actie wordt ondernomen, voordat het momenteel bloeiende plantje zaadjes gaat verspreiden en het de boeren op hun beurt veel tijd en geld kost om het kruid uit hun weilanden te verwijderen.
Volgens Brink is het een landelijk probleem, maar speelt het vooral in Drenthe. ,,Hier zijn enkele jaren geleden relatief veel kruidenmengsels gestrooid, waar ook Jacobskruiskruid in zat. Sindsdien steekt het plantje vooral in Drenthe de kop op. De enige manier om te voorkomen dat het zich verder verspreidt is om het plantje te maaien voordat het zaadjes verspreidt.''
Het Jacobskruiskruid bevat giftige stoffen die dodelijk kunnen zijn voor paarden, koeien, varkens, schapen en geiten. Brink schat op basis van signalen van boeren en veeartsen dat in de afgelopen jaren in Drenthe enkele honderden dieren zijn gestorven ten gevolge van dit gif.
Rijkswaterstaat laat weten het gevaar wel degelijk serieus te nemen. De aannemer die het wegbermbeheer verzorgt, is gevraagd ook in de stroken buiten de eerste twee meter het Jacobskruiskruid en andere schadelijke onkruiden te verwijderen. Wanneer dit gaat gebeuren is nog niet bekend, maar een woordvoerster verzekert dat dat het geval zal zijn voordat de plantjes zaad schieten. ,,Ook zullen we er rekening mee houden dat het maaisel als compost wordt afgevoerd en niet als veevoer'', zegt de woordvoerster.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.