Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boeren pleiten voor 'plattelandsministerie' met oog voor klimaat

  •  
09-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
boeren.jpg
Nederlandse boeren willen dat na de verkiezingen van maart volgend jaar een nieuw ministerie van Voedsel, Natuur en Platteland in het leven wordt geroepen. Volgens land-en tuinbouworganisatie LTO moet daarmee het maatschappelijk belang van boeren een duidelijkere stem krijgen in Den Haag. Natuurmonumenten is verheugd over het verkiezingsmanifest van LTO Nederland dat vandaag is gepresenteerd. De natuurorganisatie ziet volop inspiratie voor toekomstige samenwerking met de boerenbelangenorganisatie.

Klimaat van belang

LTO-voorzitter Albert Jan Maat zei dat een dergelijk ministerie niet alleen van belang is voor veilig, betrouwbaar en betaalbaar voedsel, maar ook omwille van klimaat, platteland en landschap. Maat stipte daarbij aan dat de agrarische sector in Nederland tot de meest innovatieve in de wereld behoort. "Daarnaast is het met afstand de grootste exportsector van ons land", zo zei hij.

Meer geld en ruimte

De organisatie zou graag zien dat er meer geld beschikbaar komt voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daarbij zou het takenpakket van de autoriteit op de schop moeten. Ook moet er meer inspanning worden gepleegd om concurrentieverhoudingen in de Europese Unie gelijk te stellen en moeten mededingingsregels in Nederland, maar ook in Brussel worden aangepast. Ook zou LTO graag zien dat er bij de bescherming van gewassen meer ruimte komt om te experimenteren, om daarmee tot nog betere en duurzamere bedrijfsvoering te komen.

Bewustwording

Natuurmonumenten is enthousiast over het verkiezingsmanifest van LTO dat 'grote bewustwording' uitstraalt. Het is volgens de organisatie wel hoog tijd dat 'mooie woorden' worden omgezet in 'mooie daden'. Volgens Natuurmonumenten is de impact van de landbouw op onze leefomgeving groot. Bodemgezondheid en waterkwaliteit zijn ondermaats waarbij de uitstoot van vervuilende stoffen zoals stikstof, fosfaat en pesticiden de wettelijke grenzen overstijgt.
Een ministerie van Voedsel, Natuur en Platteland is volgens Natuurmonumenten niet de ideale oplossing. "Landbouw en natuur zijn niet los te zien van milieu, water, lucht en bodem", aldus de organisatie die meer ziet in een ministerie voor de Leefomgeving waarin milieu, water, natuur, landbouw, voedsel, duurzame energie en infrastructuur samenkomen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.