Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boeren op natte grond

  •  
04-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
290 keer bekeken
  •  
voormontage boer.00_21_10_14.Still001
Op het natte land van De Onlanden lopen honderden koeien. Het zijn Limousins, een koeienras dat door haar sterke poten goed tegen de nattigheid kan. De biologische koeien begrazen het gebied. Zo ontstaat een afwisselend en open landschap, geschikt voor allerlei vogels.

Grazen

Een deel van de Onlanden wordt begraasd door de koeien, om te voorkomen dat er bomen gaan groeien in de graslanden. Dankzij de grazende koeien blijft het gebied open en daarmee aantrekkelijk voor vogels die hun voedsel vinden in graslanden. Natuurmonumenten werkt in dit gebied samen met biologische boer Sytze van der Goot. De samenwerking is een win-win situatie: de boer heeft veel ruimte voor zijn biologische koeien en het gebied wordt begraasd door kleine kuddes met elk een stier.

Potstal

In de zomermaanden lopen de koeien buiten, in de winter staan ze op stal. De koeien staan bij boer Sytze van der Goot in een potstal: een staltype waarbij koeien door elkaar heen lopen en liggen. De koeien staan op stro en laten daarin hun mest vallen. Er wordt steeds een nieuwe laag stro in de stal gegooid. De bodem van stro en mest wordt in de loop van het stalseizoen steeds hoger. Deze ‘pot’ kan wel 1,5 meter diep zijn. Twee tot drie keer per jaar wordt de potstal uitgemest en de mest over het land uitgereden. Het voordeel van deze potstal is dat koeien niet uitglijden over de gladde vloer en meer ruimte hebben voor sociaal gedrag.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor