Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boeren onderwijzen kinderen over platteland

  •  
12-03-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_129510.jpg
Een kleine negentig boeren uit Brabant en Gelderland geven op hun eigen boerderij les over het platteland aan basisschoolkinderen. De boeren doen mee aan het project Belevend Leren, opgezet door agrarische- en natuurorganisaties, overheden en milieuadviesbureau SME Advies.
Het project is volgens SME Advies opgezet omdat bij losse excursies naar een boerderij steeds vaker bleek, dat kinderen en ook hun ouders nauwelijks nog weten wat er op de boerderij en het omliggende platteland gebeurt. Zonder kennis van en waardering voor het platteland is er ook weinig reden om het te willen behouden, zo stellen de initiatiefnemers.
Lespaketten
SME Advies heeft lespakketten ontwikkeld en de deelnemende agrariërs didactisch getraind. Het is de bedoeling dat schoolklassen meermalen op de boerderij komen om les te krijgen in het boerenbestaan. Ze komen dan niet alleen om met de beesten te spelen, maar leren ook over het productieproces.
Geen weet
Deelnemende boeren vinden het belangrijk om hun werk aan kinderen te laten zien, aldus SME Advies. ,,Het is bijna onvoorstelbaar hoe weinig kinderen nog van de natuur weten. Ze hebben geen idee hoe melk in een pak terechtkomt en weten niet dat sla niet in kleine stukjes groeit. Dat appelsap iets met appels aan de boom te maken heeft, is meestal een enorme ontdekking'', aldus een deelneemster.
De boeren kunnen ongeveer tweehonderd schoolklassen per jaar ontvangen op hun erf. Het is de bedoeling dat het project in de komende jaren over heel Nederland wordt uitgebreid. Een bezoek kost 35 euro.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.