Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boeren lijden onder laag grondwaterpeil door drinkwaterwinning

  •  
13-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
407 keer bekeken
  •  
lijnen_5edb7156273a9_medium

Akker bij Maurik

© Arie Lok

De aanhoudende droogte heeft grote gevolgen voor boeren, die te maken krijgen met lage grondwaterstanden door extra drinkwaterwinning. Voor die schade kunnen drinkwaterbedrijven een claim van honderden miljoenen euro’s verwachten van meer dan duizend boeren.

Beregenen

In de Waterwet van 2009 staat dat drinkwaterbedrijven de schade zouden moeten vergoeden, maar de procedures duren lang en vaak wordt niet alle schade vergoed. Directeur Rein Philips van droogteschade.nl schat dat de schade zo’n 300 miljoen euro bedraagt. Een lagere grondwaterstand betekent immers een verminderde gewasopbrengst.

Beregenen is niet altijd een optie. Het is erg duur en het mag niet overal en altijd. Grasland mag bijvoorbeeld niet beregend worden voor 1 juni, en in juni en juli niet in de middag, met uitzondering bij extreme droogte en na mestinjectie.

Eigen risico

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers wil geen schaderegeling voor boeren die schade leiden als gevolg van klimaatverandering. Hij geeft liever geld uit aan maatregelen om de Nederlandse waterhuishouding toekomstbestendig te maken.

"Zeker in de landbouw geldt: je werkt met de natuur en de natuur is grillig. In principe is dat voor eigen risico”, aldus Harbers. "Nederland heeft op het ene moment te veel water en op het andere moment te weinig. We moeten ervoor zorgen dat we beide dingen goed kunnen opvangen."

Volgens de minister zal dit probleem nog heel lang spelen in Nederland. Toch is compensatie voor boeren die hiermee te maken krijgen "gewoon heel ingewikkeld”, aldus Harbers. “Je kunt altijd die schadeclaim indienen, maar het is best een uitzoekerij om te kijken: wat komt door degene die een vergunning heeft om grondwater te onttrekken en wat komt door een regentekort?"

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.