Vroege Vogels

Boeren kunnen aan de stad verdienen

  •  
10-08-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_129510.jpg
Boeren in de omgeving van Amsterdam kunnen met recreatie en zorgtaken hun inkomen met 15.000 euro per jaar opkrikken. Dat hebben onderzoekers van de Wageningen Universiteit en het Centrum voor Landbouw en Milieu becijferd.
De landbouw en groene ruimte rond Amsterdam zijn goed voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de Amsterdammers, vinden de onderzoekers, die hun resultaten woensdag bekendmaakten. Boer en stad leven veelal langs elkaar heen. Op dit moment richt nog geen 5 procent van de agrarische bedrijven rond Amsterdam zich met nevenactiviteiten op de stad.
De onderzoekers keken vooral naar de mogelijkheden tot 10 kilometer vanaf het centrum van de hoofdstad. Van de ruim 1300 landbouwbedrijven rond de stad hebben er zeven een zorgboerderij, waar stedelingen op de boerderij kunnen werken. Drie boerenbedrijven richten zich op educatie, een op kinderopvang en 49 op recreatie. Vooral op het gebied van zorgtaken, recreatie en kinderopvang is volgens de onderzoekers aanzienlijke groei mogelijk. Dit kan voor boeren een belangrijke inkomensbron vormen.
De onderzoekers vinden dat boeren zich meer op de nieuwe wensen van de stedelingen moeten richten. Omdat het buitengebied van Amsterdam grote betekenis heeft voor de gezondheid van Amsterdammers, zou de gemeente nieuw beleid voor het multifunctionele gebruik van de landbouwbedrijven moeten ontwikkelen.
Bron:ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.