'Boeren investeren niet zomaar in 'goed' vlees'
• 27-09-2007
• leestijd 2 minuten
Lopen boeren warm voor het idee van Milieudefensie om de intensieve veehouderij milieu- en diervriendelijker te maken. Het antwoord daarop is niet zeker ja, denkt het Centraal Planbureau (CPB).
Pas als er meer vraag komt naar vlees dat niet via de intensieve veehouderij is geproduceerd, zullen boeren anders gaan werken, aldus het CPB.
Op verzoek van de Tweede Kamer rekenden het CPB en het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) het burgerinitief 'Stop fout vlees' van Milieudefensie door. Het CPB verwacht dat boeren niet investeren in een omschakeling. Milieudefensie denkt dat een heffing op vlees en toeslagen voor dier- en milieuvriendelijke investeringen daarbij helpen. De heffing van 85 cent kan, maar geeft veel administratief gedoe. Subsidies voor anders werken mogen niet, aldus het CPB. Zonder compensatie is er geen prikkel om dit te gaan doen, stelden de onderzoekers woensdag in de toelichting op hun bevindingen.
In de analyse valt op dat er over tien jaar wat meer boerenbedrijven over zijn dan wanneer de huidige schaalvergroting doorzet. Maar door het aantal varkens en kippen te halveren, wordt niet per se milieuwinst geboekt en er moet overheidsgeld bij om te voorkomen dat de veehouders structureel verlies lijden. ,,Boeren moeten voor niks gaan werken, een kipfiletje wordt duurder en er is 20 miljard euro nodig om dit te realiseren. Dank voor dit onderzoek'', aldus het CDA.
GroenLinks en de Partij voor de Dieren vinden het wel zo eerlijk om ook te laten zien hoeveel overheidsgeld er nu gaat naar moderne stallen en verplaatsing van veehouderijen.
Milieudefensie is blij dat haar plannen nogmaals zijn getoetst. ,,Het levert milieuwinst op en er zijn duizenden boeren meer aan het werk. Helaas is er een misverstand over inkomsten. Wij willen boeren toeslagen geven als ze dier- of milieuvriendelijk werken, dat is wat anders dan inkomenssteun geven, want dat mag niet.''
Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) ziet niet uit naar de invoering van een vleesheffing. ,,De kassa van de supermarkt is geen belastingloket'', aldus het CBL, dat meer ziet in een lagere btw voor gezond en duurzaam geproduceerd voedsel.
Bron: ANP