Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur opradio1

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Boeren en natuurbeschermers lopen samen voor kringlooplandbouw

14 jan 2020
  •  
leestijd 1 minuut
voetafdruk_pixabay

© Pixabay

Natuurbeschermers en boeren die streven naar een duurzame voedselproductie trekken dinsdag samen naar Den Haag. Niet met tractoren, maar te voet. Na een wandeling vanuit Delfgauw overhandigen ze een pleidooi voor zogeheten kringlooplandbouw aan minister Carola Schouten (Landbouw). Ruim 50 organisaties doen mee aan de wandeling van 10 kilometer, die ze de naam 'Kring-Loop' hebben gegeven.

Tienpuntenplan

In een toekomstplan van tien punten schetsen de organisaties hoe Nederland in de komende 20 jaar kan overstappen op een landbouwsysteem dat zoveel mogelijk draait op eigen grondstoffen. "Een duurzame landbouw met een rijke biodiversiteit, een gezonde bodem, frisse lucht, schoon en voldoende water, gezonde producten en gezond vee." Onder de deelnemers zijn groene organisaties als WNF, Urgenda en Natuurmonumenten en organisaties van boeren die meer duurzaamheid willen, zoals Toekomstboeren, Netwerk Natuur-Inclusieve Landbouw en de BioTuinders.

Bewuste burgers

De initiatiefnemers van het plan wijzen ook op het belang van "bewuste burgers die bereid zijn een reële prijs voor hun voedsel te betalen". Ze willen streekproducten promoten en het gebruik van fossiele brandstoffen, kunstmest en krachtvoer afbouwen. Van de overheid verlangen de organisaties langetermijnbeleid, steun voor duurzame initiatieven en financiële prikkels, zoals een btw-verlaging op "natuurinclusieve, circulaire producten".

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.