Boer zoekt stad
• 14-06-2012
• leestijd 1 minuten
Maandag begint de Week van de Architectuur. Thema is voedsel en de stad. Want ondanks dat de afstand tussen de mensen en zijn voedsel steeds groter lijkt te worden – wie weet er nog waar zijn mango of maïskolf vandaan komt? – op steeds meer plekken verbouwen stedelingen hun eigen voedsel: stadslandbouw. Een gesprek met Jan Willem van der Schans van het Landbouw Economisch Instituut in Wageningen. Hij is onderzoeker en mede-oprichter van het stadslandbouw initiatief
‘eetbaar Rotterdam’
.
Het lijkt een nieuw fenomeen in Nederland. Braak liggende terreinen in de stad die in een mum van tijd worden omgetoverd tot een veld met sla of peentjes. Stadslandbouw is een breed begrip. Het gaat van de vele buurtmoestuintjes tot echte stadsboerderijen. Volgens van der Schans zorgt de economische crisis voor een enorme bloei. Veel gemeenten hebben leegstand en braakliggende grond. Daardoor zijn ze eerder geïnteresseerd.