Vroege Vogels

Boer aan banden door uitspraak Raad van State

  •  
31-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Mest

© Bron: Pixabay

Om de uitstoot aan stikstof te beteugelen is sinds juli 2015 het PAS actief. Dit Programma Aanpak Stikstof (PAS) moet de balans tussen uitbreidingen van landbouwbedrijven en de natuurbelasting in evenwicht brengen door natuurherstel. Robuustere natuur zou de extra uitstoot aan stikstof moeten kunnen opvangen. Maar vaak is het effect van de maatregelen nog niet zichtbaar en worden de vergunningen voor extra stallen of de aanleg van een nieuwe weg toch al verstrekt. Daarmee neem je in feite een hypotheek op de toekomst zegt Johan Vollenbroek van de milieu-organisatie MOB. 

Raad van State

De Nederlandse natuur wordt voortdurend belast met stikstof. Belangrijkste bronnen hiervoor zijn de intensieve veehouderij, kolencentrales en het verkeer. Stikstof zorgt voor teveel voeding, waardoor bepaalde planten sneller groeien en andere weggedrukt worden. Dit tast de biodiversiteit ernstig aan.
In navolging van de uitspraak van het Europese Hof van november 2018, heeft de Raad van State nu gezegd dat de PAS-regeling niet meer gebruikt mag worden als basis voor uitbreidingen waarvan het effect op de natuur nog niet spijkerhard is aangetoond. Dit betekent voor boeren die al bedrijfsuitbreidingen hebben gedaan zonder dat de vergunning daarvoor al binnen was, nu geen gebruik meer mogen maken van die extra ruimte. Het gaat om een kleine drieduizend aanvragen.
Ook voor bouwprojecten zoals de uitbreiding van vliegveld Lelystad, verbreding van de A27 bij Amelisweerd en de A15 heeft het verregaande consequenties. Voorlopig moeten deze plannen in de ijskast.
foto: Johan Vollenbroek van de Nijmeegse milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (foto: Rob Buiter)
Johan Vollenbroek, MOB

© foto: Rob Buiter

Meer over:

stikstof, pas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.