Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boeken over Linnaeus en de vos, de fenolijn en alle overige onderwerpen

  •  
04-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Stijn_vos

Vos

© Stijn VV

Groene boeken met Alexander Reeuwijk

Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je onze vaste recensent Alexander Reeuwijk over enkele groene pareltjes, die de afgelopen tijd zijn verschenen: ‘De verborgen wereld van de vos’ van de Britse auteur Adele Brand en ‘Carl Linnaeus’ van de Zweedse schrijver Gunnar Broberg. 

Titel: Carl Linnaeus; de man die de natuur rangschikte.
Auteur: Gunnar Broberg
Uitgeverij: Spectrum
Reeds verschenen

Titel: De verborgen wereld van de vos.
Auteur: Adele Brand
Uitgeverij: Harper Collins
Reeds verschenen

Peuken rapen met het peukenmeisje

Bernadette Hakken ergert zich al jaren aan een specifiek soort zwerfafval: oude sigarettenpeuken. Wat veel mensen niet weten, is dat het filter wat overblijft van plastic is. En in dat plastic zitten allerlei gifstoffen die uit de tabak door het filter gezogen worden. Het is een gewoonte van veel rokers waar Bernadette korte metten mee wil maken. Daarom ruimt ze al twee jaar elke dag peuken op van straat. Niet alleen om het milieu te behoeden voor al dat plastic, maar ook om mensen bewust te maken van de plasticvervuiling van de peuk. 

Komende zaterdag organiseert zij met verschillende organisaties een grote opruimactie, de ​'Plastic Peukmeuk 2020'​​​
IMG_0425

© Pleun Aarts

Meerval in opmars

“Eindelijk eens een inheemse vissoort waar het goed mee gaat”, zegt visbioloog Frank Spikmans van kennisorganisatie RAVON. De meerval was tot 25 jaar geleden een voor Nederland zeldzame vissoort, die alleen voorkwam in het westen van het land. Sindsdien zien we met name de grote rivieren een grote opmars. De meerval kan tot enorme afmetingen groeien. In de Oude IJssel werd vorig jaar zomer bij Gendringen een meerval gevangen van 2,36 meter, een recordgrootte. De meerval is een echte toppredator. Daarom zijn beroepsvissers bang dat de meerval uitgroeit tot een plaag. Bioloog Spikmans: “beroepsvissers zijn bang dat al hun paling, baarzen en snoekbaarzen worden opgegeten. Dat kan ik me wel voorstellen. Maar vanuit de ecologie beschouw ik dit meer als een interessante ontwikkeling. Wat gaat de opmars van de meerval doen met de visstand?”
IMG_1859

Frank Spikmans van RAVON met twee jonge meervallen in het civet

© Henny Radstaak

Vraagbaak: Waar zitten vlinders 's nachts?

Deze week in onze rubriek Vraagbaak een vraag van Irene Warmerdam over vlinders: "Vlinderstruik zit vol vlinders vooral als de zon schijnt. Toen vroeg ik me ineens af waar blijven die beesten 's nachts want dan zie je ze niet meer?" Voor het antwoord op deze vraag bellen we met Kars Veling van de Vlinderstichting.

Muziek tegen uitsterven

Zonder corona had ze op muziekfestivals gestaan: artiest Evelien van den Broek. Met in haar optreden een duidelijke boodschap: we zijn onze natuur in rap tempo aan het verliezen. Een boodschap die ze verpakt in natuurgeluiden en eigen composities. Verslaggever Merlijn Schneiders krijgt van haar een privé optreden.

Fenolijn 035-6711338

Bonte strandlopers en goudplevieren op het Wad, een rups van een koninginnepage op de venkelplant, de opening van een ‘wespenrestaurant en een broeikasspin. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Net als de komst van de eerste smienten.  En we horen wat een pispotje is.

Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.