Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boe(k)

  •  
23-12-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De lakenvelder is een runderras dat vooral herkenbaar is aan de witte band tussen de voor- en achterpoten om de borst en rug van een verder zwart of rood dier, de lakenvelder tekening. Er zijn echter nog veel andere kenmerken die het dier ook moet bezitten om een echte lakenvelder te zijn.
Hoewel in het buitenland soms beweerd wordt dat het van oorsprong een Nederlands ras is, is dat niet aangetoond en daarom onzeker. De lakenvelder is een al eeuwenoud ras. Al in de 12e eeuw wordt er (in de vorm van een omschrijving) melding van gemaakt. De eerste afbeelding is een schilderij van ergens tussen 1430 en 1450. Verscheidene keren in de geschiedenis is de lakenvelder met uitsterven bedreigd. Nederland telt momenteel ongeveer 1100 lakenvelder runderen en dit worden er elk jaar meer.
Marleen Felius is kunstenaar en kenner van rundvee. Al ruim 25 jaar verzamelt zij informatie over runderrassen in de gehele wereld. Ze schildert en tekent ze, en werkt ook aan een classificatie van runderrassen wereldwijd. Onlangs verscheen haar nieuwste boek over het onderwerp dat haar blijft boeien: Koe.nl, bij uitgeverij Roodbont .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.