Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bodemvissen op het Wad

  •  
15-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
767 keer bekeken
  •  

Al drie jaar doen marien ecoloog Jip Vrooman en Arjen Dijkstra maandelijks onderzoek naar de bodemvissen op de Waddenzee, en specifiek voor de kust van Groningen en Friesland. Sinds 50 jaar wordt er jaarlijks gevist voor een telling in september. Dat gebeurt één keer per jaar. Nu wordt onderzocht of dat niet te weinig is, en of je dat niet beter ook maandelijks zou kunnen doen.

Regelmatig monsteren zou kunnen helpen inzicht te verkrijgen in wat de functie van de Waddenzee precies is voor verschillende soorten, en hoe dit door de tijd heen verandert. De onderzoekers laten één keer per maand op zes vaste plekken een kleine boomkor zakken vanaf een schip van de Waddenunit, en determineren, tellen en meten de vis aan boord.

Van wijting tot krabben

De onderzoekers zien seizoenspatronen voor bepaalde soorten. Is dat veranderd door klimaatverandering? Het zou kunnen dat sommige soorten in andere periodes in de Waddenzee komen. Ze vangen zo’n 28 vissoorten, zoals verschillende platvissen, wijting, grondels, en zeedonderpadden, maar ook soorten als zeesterren, heremietkreeften, en (heel veel) krabben en garnalen. Twee keer vingen ze zelfs een kleine haai, wat een goed teken is; het gebied lijkt een belangrijke kinderkamer voor die soorten. Die kinderkamerfunctie is echter aan het veranderen, mogelijk vanwege de opwarming van het zeewater. Het wad is ondiep, en warmt sneller op dan de wateren er omheen.

Aantal krabben neemt toe

De onderzoekers vangen ook veel krabben, en dat aantal neemt de afgelopen 20 jaar toe. Deze toename komt wellicht door intensivering van de garnalenvisserij, waarbij veel bijvangst overboord gaat. De krab is een aaseter en profiteert hier mogelijk van. De onderzoekers willen de data dan ook graag vergelijken met NIOZ data uit de jaren 60, toen er ook maandelijks vis gemonitord is. Deze metingen worden allemaal gekoppeld aan het grote SWIMWAY project, want er is nog te weinig bekend over de visstand en het gebruik van het Waddengebied door vis. Bij vogels is het heel gebruikelijk om dit soort maandelijkse tellingen uit te voeren, maar voor vis wordt dit nog weinig gedaan.

Vroege Vogels TV over de waddenkust bij Harlingen is vrijdag 15 oktober 2021 om 19:50 te zien op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.