Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bodemdierendagen gaan van start

30 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
bodemdierendagen

© Bron: NIOO

Van 1 tot en met 10 oktober is het tijd voor de Bodemdierendagen! Bodemdieren zijn erg belangrijk voor een gezonde bodem en dus voor ons. Een steeds groter deel van Nederland is bebouwd, hoe gaat het daar met dat onmisbare bodemleven? Op 1 oktober is de aftrap tijdens de open dag van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Zoek ook mee en ontdek dat je voor een safari vol wilde beesten niet naar Afrika hoeft...
 
Dicht bij huis, meer meestal ongezien, is er een jungle vol dieren. Kleine dieren, die onmisbaar zijn voor een gezonde bodem! Ken jij de zebraspin al of de tijgerslak? Nee? Dan moet je zeker mee doen.

Small Ten

Steeds meer stad, en dus steeds minder ongestoorde bodem. Al gauw ligt er asfalt, of veel stenen. (Ook een bron van wateroverlast trouwens.) De bodem is erg belangrijk, maar dat vergeten we nog wel eens. Zonder gezonde bodem vol bodemleven geen gezuiverd water en veel minder te eten bijvoorbeeld. In 2015, het Internationale Jaar van de Bodem, was er de eerste Bodemdierendag op 4 oktober. Dat was een succes! Daarom organiseren het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centre for Soil Ecology (CSE) nu voor de tweede keer deze landelijke zoektocht. Ditmaal heeft iedereen 10 dagen de tijd, rondom Dierendag.
 
“We gaan niet op zoek naar de Big Five van een normale safari, maar naar de Small Ten!,” zegt bodemdierenkenner Gerard Korthals van het NIOO. Doel is om met de speciale bodemdierenzoekkaart te scoren hoeveel bodembewoners van 10 algemene groepen er rondscharrelen in je omgeving. Denk aan pissebedden – in 2015 het vaakst gezien – of duizendpoten en regenwormen bijvoorbeeld.
 
De bodemdieren-onderzoekers van het NIOO, CSE, Wageningen University en Vrije Universiteit zijn op zoek naar meer gegevens om te kunnen vergelijken met vorig jaar. Ook in 2017 zal de zoektocht daarom plaatsvinden. Daarnaast hopen ze nu op meer informatie over de soorten binnen de hoofdgroepen. Daarvoor staan tips op de achterkant van de zoekkaart en op de website bodemdierendagen.nl . Daar kunnen deelnemers ook hun waarnemingen melden.

Tellen op het schoolplein

Nieuw dit jaar is dat schoolpleinen mee kunnen tellen. En daar vallen BSO’s ook onder. Daarnaast kunnen kinderboerderijen mee doen in de categorie parken. Vroege Vogels ging op pad met Lau, een dertienjarige beestjes-expert, die slimme tips en trucs geeft om een echte beestjeszoeker te worden!
De onderzoekers doen zelf de aftrap op de grote open dag van het NIOO over de ‘Uitvindingen van de natuur’, op zaterdag 1 oktober om 11 uur. De Bodemdierendagen zijn ook een onderdeel van het landelijke Weekend van de Wetenschap.
Bron: NIOO

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.