Vroege Vogels

Bodemdaling Waddenzee beperkt

  •    •  
28-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
waddezee.jpg
Bodemdaling door gaswinning onder de Waddenzee blijft binnen de grenzen. Dat meldde de commissie voor de milieueffectrapportage, die de meetgegevens van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) controleert, donderdag.

Beperkt

De NAM startte in 2007 met winning van aardgas onder de Waddenzee volgens het 'hand-aan-de-kraan-principe'. Dit betekent dat aardgaswinning is toegestaan, maar gestopt wordt als de bodem te veel daalt of als de natuur in de Waddenzee wordt aangetast. De bodemdaling bleef in 2011 beperkt, zo rapporteerde de NAM. De commissie noemt deze conclusie ,,aannemelijk''.
Gevolgen
Of gaswinning een nadelig effect heeft op de natuur in de Waddenzee, is nog onduidelijk. Om dat uit te sluiten, is onderzoek over een langere periode noodzakelijk, aldus de commissie. ,,De gevolgen zullen pas na meerdere jaren waarneembaar zijn.''
In de gaten houden
De NAM is verplicht de gevolgen van gaswinning intensief in de gaten te houden. Volgens de commissie sluiten de meetprogramma's die de NAM gebruikt, op enkele punten onvoldoende op elkaar aan.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.