Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bodemdaling Ameland zet door

18 okt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ameland

© Ameland, fotograaf: tometje

Het effect van gaswinning op de bodemdaling van de Amelandse natuurgebieden wordt de laatste jaren steeds duidelijker. De duinvalleien zijn steeds natter. Ook is er verhoogde overspoelingskans van nesten van bodembroeders op de kwelders. Kwelders zijn gebieden die direct aan de zee grenzen zonder duin ertussen. Na de start van de gaswinning in 1986 werd een uitgebreid monitoringsprogramma gestart. Hierin worden de gevolgen van de bodemdaling op de natuur van het eiland onderzocht. 

IBodemdaling door gaswinning

n de loop van dertig jaar is door gaswinning onder de oostpunt van Ameland een bodemdalingsschotel ontstaan van twaalf kilometer en een diepte van ongeveer 30 centimeter in het centrum. Dit betekent dat de noordzeekust, de duinen, de kwelders en het aangrenzende wad dertig jaar lang zijn gedaald. 

Gevolgen bodemdaling

Het monitoringsprogramma heeft veel gegevens opgeleverd. De duinvalleien zijn duidelijk natter geworden en de kwelders veranderen. De bodemdaling gaat de komende decennia nog door. Dit tempo neemt geleidelijk af doordat de gaswinning afneemt. Het voortzetten van het monitoringsprogramma is essentieel met het oog op de stijgende zeespiegel en de bodemdaling. 

Meer over:

ameland, bodemdaling

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar