Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

BN’ers en influencers komen in actie tegen bontindustrie

  •  
23-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
bont-voor-dieren-logo.jpg

Bekende Nederlanders en influencers komen vandaag in actie tegen de bontindustrie. Onder anderen Rossana Kluivert, Robin Martens en Nino Wilkes roepen hun volgers op om een handtekening te zetten onder het burgerinitiatief Fur Free Europe, voor een Europees verbod op de productie en verkoop van bont.

De BN’ers laten in een video zien hoe je dierlijk bont van imitatiebont kunt onderscheiden. Bontfokkerijen zijn in Nederland namelijk verboden, maar de verkoop van bont is nog steeds toegestaan. Daar zien de actievoerders graag verandering in. Ook influencers Marije van der Made, Lisa Stel en Judith van Willigen delen de actie.

Keerpunt

Rossana Kluivert: ‘Nederland verbiedt het om dieren te doden voor bont, maar laat de verkoop ervan wel toe. Dat is toch heel vreemd? Zo blijven miljoenen dieren onnodig lijden, alleen dan ergens anders. Ik hoop echt dat dit burgerinitiatief een keerpunt gaat zijn. We zijn het er inmiddels allemaal over eens dat het wreed is om dieren te doden voor hun vacht. Dit is de kans om onze stem te laten horen, en nee te zeggen tegen onnodig dierenleed.’

Krappe kooien en kannibalisme

De actie is een initiatief van dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, World Animal Protection, Dier&Recht en VIER VOETERS. Samen met andere dierenorganisaties in Europa voeren zij campagne om handtekeningen te verzamelen voor het bontverbod.‘Veel mensen realiseren zich niet dat dieren speciaal gefokt en gedood worden voor hun vacht,’ leggen de organisaties uit. ‘De dieren zitten hun leven lang vast in veel te krappe, draadgazen kooitjes. Er is geen ruimte voor natuurlijk gedrag, waardoor kannibalisme en zelfverminking vaak voorkomt. Dit burgerinitiatief kan een belangrijk keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren. Het is hoog tijd dat heel Europa een vuist maakt tegen deze wrede industrie.’

De stem van de dieren

Inmiddels is de grens van één miljoen handtekeningen bereikt, en is de Europese Commissie verplicht om het bontverbod te overwegen. Toch roepen de dierenorganisaties op om te blijven tekenen. ‘Wij zijn de stem van al die miljoenen dieren in de bontindustrie. Elke handtekening is een signaal en geeft de urgentie aan. De noodzaak tot verandering moet tot heel Europa doordringen.’ Het burgerinitiatief kan tot en met 1 maart worden ondertekend.

Bron: World Animal Protection

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.