Vroege Vogels

Blonde ruiter overgevlogen uit Amerika

  •  
25-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Blonde ruiter

© Fotograaf: Eric Menkveld

Er komen deze dagen de nodige gasten van de overkant van de Atlantische oceaan langs. Vorige week kregen we al bezoek van een bruine gent, een vogel die normaal in het Caraïbisch gebied thuis hoort. Daarnaast zitten er ook ook enkele blonde ruiters in ons land.

Blonde ruiter

Deze kleine steltloper lijkt wel wat op een vrouwelijke kemphaan, maar is een stuk kleiner. Op Texel werd een exemplaar ontdekt door Ruud van Beusekom. "Een droomsoort om te ontdekken", vindt hij zelf. "Het zijn heel mooie vogels. Het is vooral te danken aan de steeds betere kwaliteit van de vogelaars en de apparatuur dat we deze vogels nu vaker zien", denkt Van Beusekom. 
De blonde ruiter broedt in het uiterste noorden van Noord-Amerika en overwintert in Zuid-Amerika. De vogels trekken bijna in één streep naar hun overwinteringsgebieden. Mogelijk hebben ze daarbij af en toe last van sterke luchtstromen op hun vlieghoogte, waardoor enkele exemplaren letterlijk de oceaan over worden geblazen. 

Meer over:

blonde ruiter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.