Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blog Doggersbank: Kilo’s en potjes_26_06_2012

  •  
25-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
doggerbank_nasa800.jpg
Inleiding
In serie Natura 2000 worden de Doggersbank en Klaverbank beschreven als bijzondere gebieden in de Noordzee. Gerenommeerde organisaties zijn van mening dat de doggersbank zo snel mogelijk moet worden aangewezen als beschermd natuurgebied. De onbekendheid van het gebied vormt voor het expeditieteam de aanleiding tot het organiseren van een expeditie naar de Doggersbank en Klaverbank. Tijdens de expeditie houden de duikers en marien biologen een weblog bij:
Kilo’s en potjes
We zitten op zee. Rollen en stampen, het is vasthouden bij elke stap. De briefing, in de grote leefruimte, is niet bij iedereen goed gevallen. Een paar expeditieleden vertrokken nogal wit naar boven, even een frisse neus halen.
Het was een klus om alles in Scheveningen aan boord te krijgen. Meer dan twintig zuurstofflessen en twaalf heliumflessen. Kapitein Pim heeft er speciaal een vrachtwagentje voor laten komen met een kraan. Verder tientallen dubbelsets en stages, dikke scooters, stapels kisten en een hele winkel aan reserveduikmateriaal. Twee extra compressoren zijn aan boord getild, want het gaat niet gebeuren dat er door een mankementje aan de grote compressor niet gevuld kan worden.
Die enorme lading staat nu vastgesjord. Bootsman Gabby heeft met de expeditieleden een rondje over de Cdt. Fourcault gemaakt: waar liggen de reddingsmiddelen, waar is de nooduitgang en wat moeten we doen als er iets mis gaat.
Inmiddels loopt iedereen in hagelnieuwe expeditiekleding: een lekkere warme muts, een hoodie en het nieuwe expeditie shirt. Op de voorkant staat stuntman Frankie, de vorig jaar liet zien dat hij heel goed en heel lang aan een helikopter kan hangen. Jammer genoeg is hij er dit keer niet bij. De nieuwe namen hebben we inmiddels allemaal op een rij: bemanningsleden Steven, Wim en Leo, bioloog Reindert, supportduikers Bas, Pim en Ivar en twee jonge onderzoekers, Nils en Lars. Voor de rest zijn het allemaal oude bekenden.
Nils en Lars duiken niet, maar ze kunnen wél filmen. En daar is vooral filmster Klaudie erg blij mee. Vorig jaar maakte ze zich zorgen dat ze mooie momenten zou missen. Dat ze nog onder water zou zijn, als er iets geks aan boord gebeurt.
Dat probleem is dus getackeld. En we hebben ook al weer een thema voor deze trip. Iedereen moet er nog een beetje aan wennen, het oude thema van vorig jaar zit er nog goed ingebakken. Biologen versus wrakduikers, was het toen: twee kampen aan boord. Maar tijdens Expeditie Doggersbank 2012 gaat het over Kilo’s en Potjes. Hoe dat zit, daar komen jullie nog wel achter.
Annet van Aarsen, expeditie Doggersbank
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.